pixabay.com

Švajcarska je uverena da Rusija treba da bude uključena u mirovni proces u Ukrajini, mir bez Moskve je nezamisliv, izjavio je portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer Alen Elčinger.

– Neophodno je pokušati da se pokrene proces uspostavljanja mira u Ukrajini. Švacarska je uverena da Rusija treba da bude uključena u taj proces. Mirovni proces bez Rusije je nazamisliv. Organizujući tu prvu konferenciju, Švajcarska doprinosi podršci diskusija usmerenih na postizanje pravednog i čvrstog mira u Ukrajini. Alternativa bi bila ne činiti ništa, a to nije opcija za Švajcarsku – objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinska “formula mira”, koju je Moskva u više navrata nazvala praznom i ultimativnom, neće biti jedini plan koji će se razmatrati na konferenciji za regulisanje situacije u Ukrajini.

– Konferencija, koju organizuje Švajcarska, biće zasnovana na diskusijama održanim prethodnih mesecima, između ostalog, na ukrajinskoj ‘formuli mira’ i drugim mirovnim predlozima zasnovanim na Povelji UN i ključnim principima međunarodnog prava. Glavni cilj samita je podsticanje budućeg mirovnog procesa – objasnio je Elčinger.

Prethodno je v.d ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Švajcarska više nije pogodna za vođenje pregovora, uključujući i o Ukrajini. Prema njegovim rečima, konferencija o Ukrajini, koja će biti održana u Ženevi sredinom juna, svodi se na formulisanje ultimatuma Rusiji.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

2 COMMENTS

  1. Glup naslov: pa normalno je da bez Moskve nema ni pregovora ni mira. Ta neces sam sa sobom da pregovaras???

  2. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here