M. Stanković
Đaci sa ocem Draganom, profesorkom Slađanom i Marinom Radosavljević

Nova školska godina Srpske dopunske škole u Bremenu ima poseban značaj, jer je jubilarna. Tačno pre dvadeset godina, 2003. u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Hamburgu i tadašnjim konzulom Perom Jankovićem i Ministarstvom prosvete u Beogradu, a na inicijativu profesorke Milice Stanković, osnovano je prvo odeljenje sa 12 đaka. Broj đaka se iz godine u godinu povećavao i danas dostiže cifru od 50, sa tendencijom rasta.

Prvi časovi u ovoj školskoj godini održani su krajem avgusta, a prošle nedelje su se đaci i roditelji sa svojom profesorkom Slađanom Dunjić Fridrih tradicionalno okupili u hramu Svetog Georgija kako bi učestvovali u molebanu za uspeh u učenju.

Posle liturgije, koju je služio protojerej Dragan Jovanović, održan je i moleban za uspeh u učenju. Otac Dragan se zatim obratio đacima i poželeo im mnogo uspehaa u učenju, a zatim je sa velikim zadovoljstvom istakao dobru saradnju crkve i škole i naglasio da je ta saradnja veoma važna, jer čuvanjem pravoslavne vere i srpskog jezika čuvamo svoj identitet.

Običaj već 20 godina: Svi učenici su se pričestili

Đaci su zatim izveli program koji je počeo pesmom “Pozdrav iz Srbije”, od Minje Subote. Stariji đaci su govorili poučne stihove iz “Bukvara lepog ponašanja”, a od najmlađih David Marković je recitovao pesmu “Au što je škola zgodna”, a Ognjen Stojmenović “Petliću pevaču”.

Program su začinili veselim pesmama članovi folklorne sekcije pod rukovodstvom Marine Radosavljević. Zaorilo se “Igrale se delije”, pa “Višnjičica rod rodila” i na kraju “Divna”.

Profesorka Slađana je poželela svojim đacima puno uspeha u novoj školskoj godini i uputila ih na stihove koji su se čuli, a šalju poruku da osim što treba da budu dobri đaci treba da budu i dobri ljudi. Ona je zahvalila đacima i roditeljima na odličnoj saradnji, a ocu Draganu na divnoj molitvi i podršci u radu škole. Naglasila je i važnu podrsku koju školi pružaju klubovi iz Bremena i Ahima.

Novo odeljenje

Svoje obraćanje profesorka Slađana završila je saopštavajući radosnu vest.

– Ove godine se upisalo mnogo novih đaka, a upis je još u toku. Verujem da ćemo otvoriti još jedno odeljenje.

Sve informacije o održavanju nastave se mogu dobiti u Generalnom konzulatu Srbije u Hamburgu, a i kod nadležnog paroha u Bremenu.

Školski sto

Školski sto, koji je ustanovio Savet roditelja na čelu sa Radmilom Jovanović, okupio je sve đake, a na njemu obilje slatkiša, da se zasladi početak nove školske godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here