Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat.

Prodaja lekova preko interneta u Srbiji je zakonom zabranjena, te onlajn prodaja medikamenata nije u našoj zemlji toliko zastupljena kao u zemljama EU, SAD gde je dozvoljena kupovina preko interneta.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva upozorava da lekovi koji se kupuju preko interneta, putem oglasa ili na pijaci nije kontrolisala Agencija za lekove pa se ne zna njihovo dejstvo.

– Takvi lekovi osim izostanka terapijskog efekta mogu da imaju toksične efekte da trajno ugroze zdravlje pacijenata, pa čak dovedu i do smrti – navodi Zelić za Tanjug.

Podseća da je jedino legalno mesto za nabavku lekova apoteka i da smo jedino tu sigurni šta kupujemo.

Dodaje da je u pojedinim zemljama dozvoljen promet lekova preko interneta, ali da to Srbija nije dozvolila, jer je internet tesko kontrolisati.

– Internet je mesto gde je vrlo lako plasirati neproverene informacije, falsifikovane lekovie. Tu oblast je teško iskontrolisati i regulatorna tela u EU i SAD se dosta muče sa tim – naglasio je on.

Dodaje da se danas falsifikuju sve grupe lekova. Nekada su to bili lekovi za potenciju, mršavljenje, anabolički steroidi, dok se danas falsifikuju i antibiotici i lekovi za najteža životno ugrožavajuća stanja.

– LjUdi često u situacijama kada su očajni, kada su u pitanju teška imunološka oboljenja, slučajevi kancera posežu za alternativnim izvorima lečenja koji se reklamiraju na internetiu. Tu dolazimo do situacije da se pacijentima podmetne proizvod koji je skup, a ne samo da neće rešiti problem njihovih bližnjih već će ga i pogoršati – naglasio je on.

Srbija je nedavno potpisala Konveciju Saveta Evrope u borbi protiv falsifikovanih lekova.

– Umrežavanjem pokušavamo da sprečimo kriminalce koji globalno deluju. Srbija je tranzitna ruta. Ministarstvo zdravlja, policija, Uprava carine se bore da se zaustavi promet lekova koji nisu kontrolisani u nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji – zaključio je Zelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here