O. Đoković
Mala gozba: Učiteljica (levo) i đaci sa roditeljima

Može Sv. Sava da se slavi i malo kasnije, pogotovo kad u Sansu, koji je od Pariza udaljen 140 kilometara, treba da se okupe i gosti iz drugih mesta ili, što je najvažnije, nastavnica Ljiljana Simić kojoj nije teško da svake subote, tokom cele školske godine, zbog susreta sa svojim đacima iz francuske prestonice prevaljuje skoro 300 kilometara.

Ovaj skup odvijao se u režiji Gorana Radovanovića, predsednika Udruženja Šumadija, koje je dobro organizovano, škola radi, dečica uče srpski. Povremeno se uz pesmu i igru održavaju drugarske zabave, osnovana je i folklorna sekcija kojoj jedino treba malo više upornosti kako bi se ustala.

Nastavnica je svojim đacima razdelila zadatke za recitovanje pesmica što je teklo veoma lako, a istovremeno se učilo o istoriji i poboljšavao izgovor srpskog jezika.

– Hvala roditeljima koji dovode decu u našu školu. Ništa ne bismo uradili bez njihove pomoći. Hvala deci što svoje slobodno vreme posvećuju Srbiji i nasleđu, što se trude da nauče ćirilicu, pravilan izgovor i, što je najvažnije, da znaju poreklo i njim se ponose. Hvala nastavnici Ljiljani, uvek raspoloženoj, nasmejanoj, strpljivoj, uz nju deca, stvarno, dobro uče i mnogo nauče. Hvala i prijateljima, uz nas su tokom cele godine.

Bila je to zahvalnica koju je u dahu izgovorio Goran Radovanović, prezadovoljan što bez zastoja funkcioniše dopunska škola u Sansu, a bio bi još zadovoljniji kad bi svi roditelji svako svoje dete doveli u ovu školu.

Ima u školi više đaka, ali zbog obaveza roditelja na proslavu su došli u manjem broju. Samim tim, dodatno treba pohvaliti prisutne recitatore, jer su u svoj nastup ubacili još više truda kako bi dokazali da svaki od njih vredi za dvoje. A marljivi učenici su: Anastasija, Valentina i Selin Perić, Tijana, Danilo i Nemanja Radovanović, Anastasija, Luka i Aleksa Savić, Džesika Adamović, Nela Stanković.

Čika Mića drag gost

Na proslavu je iz Pariza stigao Mića Aleksić, naš najveći dijasporski aktivista, predstavnik srpske dijaspore u Evropskom parlamentu u Briselu.

– Mnogo lepih reči treba da posvetim čika Mići. Decenijama dolazi u Sans, inicijator je i osnivač svih naših ovdašnjih dijasporskih aktivnosti. Oduvek brižno motri na nas – nabrajao je Goran Radovanović.

Izvor:
O. Đoković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here