B. Đorđević
Časovi nedeljom: Nastavnica Milana Rakić i đaci imaju posebnu učionicu

Srpsko-nemačka zajednica Mladost ulazi u završnu fazu priprema za otvaranje novih klupskih prostorija, a neke sekcije već koriste sale za probe i pre svečanog otvaranja. Da ne bi imali previše dugu pauzu, svoje aktivnosti su već organizovale folklorne grupe, a još pre raspusta koji je završen 11. februara, održavani su i časovi Dopunske škole na srpskom jeziku.

Roditelji čija su deca aktivna u ovim grupama, mogu sada u prijatnoj domaćoj atmosferi kluba i dobrom društvu da porazgovaraju dok čekaju svoje mališane.

Nevena Ljubinković, sekretarica kluba, zaokupljena je brojnim administrativnim poslovima, ali uspe i da provede vreme u klubu sa ostalim članovima. Da bi se osigurala egzistencija kluba, Nevena se puno angažuje oko prikupljanja donacija i pisanja projekata. Naročito je zahtevan deo posla oko zakazivanja i održavanja sastanaka sa lokalnim političarima iz opštine Špandau, koji odlučuju o raspodeli finansijskih sredstava doseljeničkim organizacijama. Svojim poznanstvima u pronalaženju ovih prostorija naročito im je pomogao Mirko Jović, istaknuti član partije SPD u opštini Špandau. O izazovima tokom pronalaženja prostorija, Nevena kaže:

– U klubu sam već 15 godina, doživela sam teško vreme kada smo bili bez prostorija, ali i dočekala najzad krov nad glavom za našu zajednicu. Dugo smo čekali, prilično se namučili, posle mnogo vremena našli prostorije koje jesu dosta skupe, ali ipak nekako može da se podnese finansijski – naglašava Nevena Ljubinković.

Koordinatorka Danijela Lazović priseća se da je već 30 godina u klubu, a krenula je da igra folklor sa 16. U upravi kluba je odskoro i zaslužna je, između ostalog, da uvek ima dovoljno kafe i pića. Kada se organizuju manifestacije, lista potrepština je znatno duža, ali Danijeli nije problem da se izbori i sa tim izazovima. O novom sedištu kluba kaže:

– Ove nove prostorije su nam super, imamo lepu veliku salu gde deca mogu da vežbaju folklor, ali tu možemo da održavamo i sastanke ili organizujemo proslave i druge manifestacije. Učionica za đake namenjena je samo za održavanje nastave i opremljena je onako kako svaka školska učionica treba da izgleda. Pored su još dve prostorije koje mogu da se koriste u ugostiteljske i gastronomske svrhe, i manje-više sve je tu što nam treba. Jedan ćošak smo rezervisali i za igraonicu za koju polako prikupljamo rekvizite.

Miladin Gavrilović je godinama u klubu sa izvesnim prekidima, a o svom angažovanju kaže:
– Dolazio sam u klub kad god se radilo, selilo i u vreme proba. U skorije vreme nisam igrao u folkloru ali sam često gledao ostale. Sad treba da se formira neka seniorska grupa, pa ću izgleda i ja početi. Voleo bih da se ne izgubi ta naša tradicija, naša kultura, govor, ćirilica i sve što je vezano za Srbe. Bilo bi lepo da se to nastavi i da to preuzmu naša deca. Bavim se trgovinom automobila, ali nastojim da moji sinovi, Nemanja i Aleksandar koji su arhitekte, perfektno govore srpski i pišu ćirilicu.

Adresa Srpsko-nemačke zajednice Mladost je Askanierring 155, 13585 Berlin-Špandau, a u subotu će biti zabava povodom svečanog otvaranja prostorija. Sloga i zajedništvo.

Figure čekaju šahiste

Mirko Santrač vodi Šahovski klub, koji je takođe doprineo da se cela zajednica konsoliduje, a sada kada je taj posao obavljen, Mirko se posvetio oživljavanju šahovskih aktivnosti. Nada se da će se i mlađi ljudi zainteresovati. Podseća da je u vreme kada je on došao, 1993. klub imao četiri ekipe po osam igrača, a bilo ih je još i u rezervi. Takmičili su se u Berlinskom šahovskom savezu i imali su visoki rang u gradskoj ligi. Pred kraj boravka u ranijim dugogodišnjim prostorijama, šahovski klub je spao na jednu ekipu, a potom dve godine nisu išli na takmičenja. Neki igrači su otišli u nemačke klubove, a neki su nažalost umrli. Šesnaest šahovskih garnitura je sačuvano i traže se igrači koji će na crno-belim poljima mudrim potezima vratiti staru slavu šahovskog kluba.

Zahvalni donatorima

Nevena Ljubinković, kaže da mora da istakne sve koji su pomogli da Srpsko-nemačka zajednica Mladost ponovo stane na noge:

– Mnogo zahvaljujemo našim članovima i donatorima, bez kojih ništa ne bismo postigli u ovako kratkom vremenskom roku. Posebno bismo istakli AGMT Bau, VARU Bau GmbH, NISALA, Rićtnjerk.de, Plasido Bau GmbH, Mitos Bau, Service GmbH, zatim naše prijatelje Mirka Jovića, Mladena Miškovića, Mirka Santrača, Mladena Vasića i S. Ramčilovića.

 

Izvor:
B. Đorđević

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here