Vesti
DOMAĆINI FESTIVALA: Ansambl Ravna Gora iz Boniriga

Srpski sportski centar u Bonirigu je umiven, ukrašen i potpuno spreman da za vikend dočeka kulturno-umetnička društva i folklorne ansamble iz svih većih gradova Australije.

U najvećem domu naše zajednice na Petom kontinentu, prvi put posle 2019. godine, ove subote i nedelje održaće se tradicionalni Srpski folklorni festival.

Već tri i po decenije, u isto doba godine, naša omladina i drugi članovi zajednice sjate se na jugozapad Sidneja kako bi pokazali raskošno znanje i umeće u narodnim igrama, muzici i pesmi, a nadasve kako bi se zbližavali i družili u jedinstvenoj, festivalskoj atmosferi.

Narednog vikenda, 6. i 7. avgusta, na programu je 34. po redu Folklorni festival, na kojem je učešće najavilo čak 48 folklornih grupa.

Posle dve godine pandemijskih restrikcije i nemogućnosti velikih okupljanja, ovo će biti ubedljivo najmasovniji događaj u organizaciji Srba Australije.

Pored folklornih grupa, goste na Festivalu zabavljaće i naši najbolji muzičari. Ispod velikog šatora postavljenog na platou ispred centra, biće upriličeno dvodnevno veselje, a na mnogobrojnim štandovima prodavaće se razna srpska roba i domaći kulinarski specijaliteti.

Biće spremni i štandovi sa srpskom robom

Uprava Srpskog centra, na čelu sa predsednikom Čedomirom Ješićem i uz ogroman trud osoblja, marljivo su radili tokom proteklih nedelja kako bi organizovali i pripremili sve što je potrebno za nezaboravan vikend u Bonirigu.

Izložba narodnih nošnji u prostorijama centra

– Izuzetno mi je drago što pre svega mladi ljudi, koji iako žive izvan otadžbine, nisu zaboravili odakle su potekli, nisu zaboravili svoje korene i tradiciju. Ovo će biti jedan predivan vikend tokom kojeg ćemo obeležiti sve ono što srpski narod najviše krasi, a to je najpre naša kulturna baština koju nikada ne smemo zaboraviti i uvek treba da je negujemo. Biće to fantastična prilika i za druženje i zabavu ne samo naše omladine iz svih delova Australije, već i ljudi svih generacija – kaže Čedomir Ješić.

Čedomir Ješić, predsednik Srpskog sportskog centra Bonirig

Organizatori najavljuju mnogo noviteta na Festivalu, koji svi željno iščekuju posle dve godine prinudnih odlaganja.

Član Uprave Srpskog sportskog kluba Boniriga i folklorni koordinator Tanja Zupković kaže da su marljivim radom i požrtvovanjem svih u Centru, kao i zahvaljujući donacijama sponzora pripremljeni uslovi za održavanje manifestacije na visokom nivou.

– Radujemo se jer se približava 6. avgust i početak 34. Festivala, koji svi željno i sa nestrpljenjem očekujemo. Posle pune tri godine bez bilo kakvih dešavanja, sigurni smo da nas očekuje uspešan i nezaboravan vikend. Želimo da se zahvalimo na podršci mnogobrojnim sponzorima i svim folklornim grupama koje su prihvatile poziv za učešće. Spremni smo da ugostimo mnoge grupe iz raznih delova Australije. Takođe, uveli smo dosta novina, ali i zadržali suštinu Festivala, koji pre svega prikazuje narodne igre, muziku, pesme, običaje i nošnje sa svih prostora na kojima živi srpski narod – ističe za “Vesti” Tanja Zupković.

Tanja Zupković

I umetnički deo centra u Bonirigu svojski se potrudio da gostima priredi vrhunsko uživanje u tradicionalnim igrama i muzici.

Ove godine, folkloraši iz ansambla domaćina su zajedno sa bratskim kulturno-umetničkim društvom Karađorđe pripremili nastup, koji će biti šlag na torti nedeljnog programa.

– Ove godine, kao kruna prijateljstva dve organizacije, naša folklorna grupa “Ravna Gora“ je udružila snage s vodećim ansamblom KUD „Karađorđe“. Koreograf Srpskog centra Bonirig Stanko Dimitrijević i koreograf „Karađorđa“ Aleksandar Popović su predanim i vrednim radom pripremili zajedničku koreografiju, sa kojom će u nedelju uveče zatvoriti festival – otkriva Tanja.

Gosti se rado uhvate u kolo

Srpski centar u Bonirigu otvoriće vrata za posetioce Festivala u subotu u 16.00 časova, kada počinju Dečiji karneval i Auto-moto šou. Od 19.00 počinje muzički program u glavnom šatoru, a zatim i u prostorijama kluba gde će biti upriličena žurka za omladinu.
Nedelja je rezervisana za festivalski folklorni program, koji počinje u podne i trajaće sve do 20.00 časova. Manifestacija će tradicionalno biti završena velikim vatrometom.

Omaž Dušanu Rsovcu

U Bonirigu ne zaboravljaju idejnog tvorca Srpskog folklornog festivala.

– Iskoristili bismo ovu priliku da odamo poštu i iskažemo beskrajnu zahvalnost Dušanu Duletu Rsovcu, osnivaču festivala. On je sanjao i ostvario svoj san, da kroz folklor okupi sve generacije srpske zajednice u Australiji. Sigurni smo da bi on danas bio ponosan. Slava mu – rekla je Tanja Zupković.

Sa Festivala na Mundijal

Za posetioce 34. Srpskog folklornog festivala domaćini su pripremili i veoma bogatu lutriju i druga iznenađenja. Svakako najvrednija nagrada je putovanje na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru za dve osobe.

– Želeli smo da ovogodišnji festival bude poseban i zato smo obezbedili bogatu lutriju, na kojoj će prva nagrada biti plaćen put za 2 osobe na Svetsko prvenstvo u Dohi, kao i smeštaj na bazi 10 noćenja i ulaznice za sve tri grupne utakmice reprezentacije Srbije. Vrednost ove nagrade iznosi skoro 22.000 dolara – otkrila je Tanja Zupković.

Ali, to nije sve…

– Po dolasku na festival, ako ste član Kluba, automatski ulazite u igru da postanete dobitnik dve povratne karte do Beograda – dodala je Tanja.
Kako su najavili organizatori, nagrade će takođe biti i vaučeri za putovanja u iznosu od 1.500 i 800 dolara. Oba izvlačenja će se obaviti drugog dana Festivala, u nedelju popodne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here