pixabay.com

Vlada Republike Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi da napravi nijedan problem bilo kome, izjavio je danas premijer Radovan Višković i istakao da Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja.

Višković je naglasio da je sve što se radi zagarantovano Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske.

– Ne bi bilo korektno da u ovom trenutku kažem koji je to broj zakona koji se priprema. Mi nećemo u prvoj etapi ići sa zakonskim rešenjima za sve prenesene nadležnosti, nego ćemo ići selektivno i sukcesivno sa onim zakonima koji u datom momentu treba da rešavaju određenu oblast – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je naveo da vlada ne želi da radi bilo šta što nije ustavna kategorija.

– Nećemo proizvesti nikakve posledice jer radimo sve po Ustavu i zakonima, da nikome u BiH ne napravimo štetu. Sve ovo vreme pokušavamo da privolimo one koji se zalažu za BiH da sednemo i da se dogovorimo o budućnosti BiH – naveo je.

Prema njegovim rečima, to traje nekoliko meseci i niko se nije odazvao, ali sve vreme rade na štetu Republike Srpske.

– Zar poslednja odluka Ustavnog sud BiH, vezano za šume, nije udar na ekonomiju Republike Srpske i na samu Republiku Srpsku? Najveći privredni i ekonomski rast u poslednjih godinu i po imaju drvoprerađivači. Sada neko treba da nam otme tu imovinu, da je prenese na nivo BiH i da sutra upravlja sa našom sirovinom. Izvinite, kap je prelila čašu – poručio je Višković, prenela je RTRS.

Istakao je da Republika Srpska ništa ne radi iz hira.

– Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu. Te priče kako smo mi neki secesionisti, apsolutno nisu tačne. Došli smo do nonsensa u BiH da se jedino Republika Srpska bori za ustavnu i dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u to rade suprotno – rekao je Višković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here