Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji vezano za Kosovo i Metohiju i dodao da sve što žele na zapadu od nas staje u jednu rečenicu – priznanje nezavisnosti.

Vučić je, nakon sednice Nacionalnog saveta bezbednosti, istakao da očekuje nastavak dijaloga početkom maja, za šta će Beograd biti spreman.

– Srbija se nalazi, ne želim da kažem u bezizlaznoj poziciji, jer to nikada nije slučaj, ali se nalazi u veoma teškoj situaciji. Svim građanima bih poručio da se od Srbije očekuje, na celoj zapadnoj hemisferi, da bude ta koja će da prihvati nezavisnost Kosova i da je to suština celog procesa. Sve što žele od nas staje u jednu rečenicu, sve ostalo je usputno. Nije se mnogo promenilo, osim što će ta želja biti izraženija i još drastičnija nego ranije – očekuje on.

Vučić je naglasio da će Srbija štititi svoje državne i nacionalne interese, čuvaće sve što možemo i ono što nismo do sada uspeli svojom neodgovornom politikom prethodnih decenijama da izgubimo.

Preneo je da je na sednici bilo govora i o poziciji našeg naroda na KiM i razmotreno je kako da im se pomogne.

– Dogodilo nam se da su albanske vlasti želele da naprave dublji upliv i razdor unutar srpskog stanovništva. Malim delom, ali nešto su uspeli da naprave kupovinom ljudskih duša južno od Ibra, a na severu ništa. Na jugu zbog nedaća, teškog okruženja, i što imamo mnogo veći broj nezaposlenih doneli smo određene mere kojima ćemo poboljšavati ekonomsko-socijalni položaj, da pružimo ljudima nadu u okviru srpskih institucija, od Raniluga, preko Šilova, Pasjana, Klokota, Donje Budrige, Gračanice i Štrpca, kao dva naša najveća mesta u centralnom Kosovu, te i enklavama od Banje do Goraždevca i Velike Hoče – objasnio je on.

Na severu, dodaje, je situacija značajno drugačija i odatle proističe nervoza pojedinih albanskih predstavnika, koji bi želeli da Srbija mora da prizna nezavisnost u granicama kakve se njima sviđaju, a da o svemu drugom može da se razgovara.

– Mi ćemo instsitirati glasnije i jasnije nego do sada na sprovođenju Briselskog sporazuma, u potpunosti, odnosno stvaranje Zajednice srpskih opština, onako kako je predviđeno tim dokumentom u prvih šest tačaka i Implementacionim sporazumom iz 2015. To ćemo da čekamo – poručio je on.

Vučić je kazao da se s tim u vezi pozivamo na reči evropskih predstavnika, a tako i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, koji je nedavno bio u Beogradu, da to što je dogovoreno mora biti ispunjeno.

– Nadam se da neće pomisliti neki da može da se dogodi da to ne bude ispunjeno i očekuju od Srbije da prihvati ono što ne može – zaključio je on.

“Gledaćemo da pomognemo našem narodu”

– Borićemo se svim svojim znanjem, energijom, diplomatskom veštinom, ali snažićemo Srbiju u ekonomskom i svakom drugom smislu da bi mogli da budemo odvraćajući faktor, poručio je Aleksandar Vučić povodom ugroženosti bezbednosti srpskog življa na KiM.

Vučić je, upitan, povodom velike želje nekih zemalja da Srbija prizna Kosovo i pitanje da li su zbog tih želja učestaliji napadi na Srbe, uz navođenje da su danas oskrnavljene dve crkve, kao i da li treba povećati bezbednost, jer međunarodna zajednica ne reaguje, kazao da je upravo zbog toga na sednici Nacionalnog saveta bezbednosti upravo to bila prva tačka dnevnog reda.

– Sve što preduzimamo i radimo je zbog toga. Neće btii lako i jednostavno. Gledaćemo da pomognemo našem narodu. Borićemo se svim svojim znanjem, energijom, diplomatskom veštinom. Ali snažićemo Srbiju ekonomski i svakom drugom smislu da bi mogli da budemo odvraćajući faktor – naglasio je on.

1 COMMENT

  1. Uz inat baš neću, šta mogu da nam urade što nisu poslednjih 30 godina. Mi veterani prošlih godina kažemo 1244, tražimo povratak nazad na Kosovo, tražimo nezaborav za sve nastradali i napaćene u 30 godina,tražimo da plate štetu jer dolazi vreme naplate. DO GODINE U PRIZRENU!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here