Z. Mirković
RAZIGRANI: Srednji ansambl na koncertu

Koncertom “Vidovdanski susret”, srednjeg i pripremnog ansambla, Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča spustio je zavesu na najuspešniju sezonu kluba.

Sezona u kojoj su tri ansambla ponela titule prvaka Evrope, završena je kako i dolikuje, tradicionalnim pesmama i igrama, a publika se uverila da zasluženo nose epitet – najbolji.

– Ovo nije jedna od uspešnijih, ovo je najuspešnija sezona do sada – sa ponosom kaže Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca” .

Peti “Čiča” u vitrinama

Tokom godine je, priča on, bilo mnogo nastupa, takmičenja, a svi ansambli su bili na vrhinskom nivou.

– Dobro smo radili i to se vratilo. Ostvarili smo veliki uspeh u Vrnjačkoj Banji, gde su pionirski i srednji ansambl poneli titule prvaka Evrope. Naš srednji ansambl je apsolutni prvak Evrope, i ovim koncertom pokazuju šta znaju i zašto su na vrhu – dodaje Božinović.

DOKAZ DA SU NAJBOLjI: Pehari i plakete u prostorijama udruženja

Mladi, vredni, puni ljubavi prema folkloru, tradicionalnoj pesmi i igri, i svesni značaja čuvanja srpske kulturne baštine, može se reći da su pravi naslednici prvog, izvođačkog ansambla, na čija vrata već kucaju.

A, i prvi, izvođački ansambl nizao je uspehe u sezoni na izmaku, pa je svojim naslednicima podigao lestvicu, koju će, sigurno je, uspeti da dostignu, pa i preskoče.

– Prvi ansambl je, pored austrijske smotre na kojoj je postao prvak Austrije, u Novom Sadu osvojio titulu prvaka Evrope, posle tri godine pauze i korone – napomenuo je Božinović.

To je peta titula prvaka Evrope i peti “Čiča” u vitrinama “Mokranjca”.

– Zaista smo srećni zbog toga i time smo zaokružili celu sezonu, celu godinu u kojoj smo doneli sve titule kod nas u Beč, u “Mokranjac” – kazao je Božinović.

Specijalan program

Pesmom i igrom, pripremni i srednji ansambl, pokazali su u sali “Mokranjca”, zašto su najbolji, a program je uspešno sproveo Igor Perić, koji vodi ovaj uzrast.

NAJMLAĐI DOLAZE: “Mokranjac” ne treba da brine za budućnost

Za početak programa, Klara Jozić svojim glasom probudila je emocije publike, pesmom sa Kosova i Metohije “Zasp’o Janko”, i napravila uvertiru za prikaz koledarskih običaja iz okoline Niša “Reče čiča da me ženi” koreografa Milorada Runja.

Usledila je zatim tradicionalna pesma iz Štrpca, sa Kosova i Metohije, “Gusta mi magla”, a posle izvođenja ove numere i “Đurđevdan u Pasjanu” – igde iz Binačke Morave, koreografa Dejana Milisavljevića Zvečanca.

Iva Nedeljković razgalila je publiku otpevavši tradicionalnu vlašku pemsu “Ma fukut mu ma frumose”, a potom je usledio “Vlaški splet” – odlomci iz koreografija Homolje i Radujevac, koreografa Milorada Runja i Dubočke kraljice, koreografa Bore Talevskog.

Na scenu je zatim stao Filip Jovanović, koji je otpevao tradicionalnu srpsku pesmu “Rasti, rasti moj zeleni bore”, a njegov nastup idealno su upotpunile igre iz Pčinje.

Za kraj koncerta, izvedena je pesma iz Prizrenske Gore “Ne li si se naspalo”, a program je završen igrama iz Pirota “Malka moma cveće brala”, koje je osmislio, ko bi drugi do, Milorad Runjo.

Publika uživala u nastupima

Pauza do avgusta

Članovi, igrači, roditelji, koreografi, odlaze na odmor, na zasluženu pauzu do jeseni, kada počinju sa pripremama za novu sezonu i nove pobede.

– Poslednje nedelje avgusta krećemo, i tada smo tradicionalno gosti na gradskoj fešti u Švehatu, gde ćemo na svom štandu prikazati srpsku kulturu i tradiciju – najavio je Božinović.

Posle toga sledi ono na šta su u “Mokranjcu” posebno ponosni – tradicionalni seminar za umetničke rukovodioce u Beču. Ovog puta, razlog više za zadovoljstvo – za seminar se prijavilo rekordnih 250 učesnika. To je zahtevalo i adekvatan prostor, pa će skup biti održan u jednoj dali u Trećem becirku, kako bi bilo dovoljno mesta za sve zaintersovane.

Saša Božinović sa roditeljima mladih folkloraša

– U novembru nas očekuje koncert u dvorcu Perhtoldsdorf, zatim u “Mut” dvorani u Beču proslava 25 godina kluba, prvi ansambl održaće celovčernji koncert, pa sledi godišnji koncert… Cele jeseni smo zauzeti, ali volimo kada je tako. Za to vežbamo, pripremamo se i uživamo u nastupima, kojima čuvamo sve ono najlepše u srpskom narodu – rekao je Božinović.

Slave četvrt veka rada

Ceo jesenji period bio u znaku značajnog jubileja – četvrt veka postojanja “Mokranjca”. Nema mnogo klubova koji mogu da se pohvale dugom i bogatom tradicijom. Tako je Jedinstvo iz Beča, najstarije naše društvo u Austriji sa više od 50 godina, ali “Mokranjac” iako više nego dvostruko mlađi, jedno je od najuspešnijih društava kada je reč o folkloru, jer nema titule koju nisu osvojili.

NASLEDNICI PRVOG ANSAMBLA: Igor Perić i Milorad Runjo sa mladim folklorašima

Osnovan 1998. godine, sa ciljem da okupi srpski narod u rasejanju, iz godine u godinu se razvijao i postao jedan od brendova srpskog folklora u Austriji i širom Evrope. Mnogo mališana, tinejdžera i zrelih ljudi prošlo je i još uvek je uz svoj “Mokranjac” u misiji očuvanja srpskog jezika, pisma, tradicije i kulture u dijaspori.

Igrom i pesmom, srpsku kulturu “Mokranjac” je proneo celom Evropom i Amerikom.

Inače “Mokranjac” je i klub sa najvećim brojem aktivnog članstva, a to se najbolje vidi kada se održavaju probe, kada više stotina mladih uđe na vrata kluba.

Originalne nošnje

Klub može da se pohvali bogatim fundusom narodnih nošnji, koji čini većina originalnih nošnji, među kojima su i neke starije od 100 godina. Sve to, zapravo, čini još boljim ono najvažnije – bogat repertoar koreografija, sa svih područja na kojima živi srpski narod.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here