pixabay.com

Sve više benzinskih pumpi u Austriji ima problem jer ostaje bez dizela.

U Austriji se najviše troši dizel, i prema statističkim podacima, čak 80 odsto potrošenog goriva je upravo ta vrsta goriva.

Proteklih dana su sve učestalije vesti da je na benzinskim pumpama rasprodat dizel. Takve vesti su stigle sa više pumpi u pokrajini Donja Austrija, ali i iz Koruške.

– Trenutno postoji napeta situacija u vezi dizela na evropskom tržištu – ukazao je portparol OMV-a Andreas Rinofer za dnevnik “Esterajh”.

Zbog toga se dešava, kaže, da ostaju prazni rezervoari dizela na austrijskim pumpama.

– Morali smo da smanjimo isporučene količine, a postoji i povećana potražnja, pa to dovodi do nestašica – naglasio je on.

U Evropi oko 60 odsto dizela se uvozi, a uobičajeno veći deo je dolazio iz Rusije, ali to sada  otpada zbog sankcija.

Problem u Austriji stvara i činjenica što rafinerija OMV-a Švehat i dalje nije počela da radi punim kapacitetom, posle incidenta na jednom postrojenju za preradu goriva koji se dogodio u junu. Rinofer kaže da bi rafinerija u oktobru trebalo ponovo da počne da radi normalno, i da se tada očekuje poboljšanje situacije na pumpama.

6 COMMENTS

  1. Ne treba da brinu, stići će im američki dizel i gas, samo je potrebno da uvedu što oštrije sankcije Rusiji.

  2. Nevalja im Rusija,jeftino gorivo,jeftin gas a oni odluke donosili.Sad je Rusija napokon shvatila kako su dobro Evropljani funkcionisali na njihovoj muci.Sama EU je dovela do ovako dobri cena naftnih derivata i gasa.I još će i ostali proizvodi poskupljivati koji dolaze iz Rusije.Koliko su bogati nisu Rusi ni znali I to im je Evropa saopštila.

  3. Zavrnuće slavine ka svojim podružnicama na Balkanu i prodavati u svojoj zemlji. Ako budu morali.

  4. Pa kad je evropi bliza amerika od koje je odvaja ogromni okean od Rusije sa kojom je kopneno i neraskidivo vezana i ciji je dobar deo u evropi…pametne evropske glave….a mi se jos guramo u takvu evropu!?!?! Ma koji ce nam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here