Lična arhiva
Najveći lanac u Austriji: Ostoja Matić planira širenje mreže

Ostoja Matić, jedan od najuspešnijih srpskih biznismena u Austriji, ostvario je novi uspeh u svom biznisu, posle kojeg je vodeći na tržištu Beča.

Matić je rodom iz Banjaluke i sa devet godina se doselio u Austriju sa roditeljima, gde je završio školovanje i osamostalio pre dve decenije. Pre 10 godina osnovao je firmu “Luckdž car”, verujući u uspeh.

– Ranije smo se bavili isključivo čišćenjem automobila. Pošto su često nastajale štete tokom pranja na karoseriji, tražio sam alternativu kako da to najjeftinije popravimo. Kroz tu potragu došao sam na ideju koncepta “Lucky car”, koji je sada uspešna franšiza – kaže Matić.

“Lucky car” , koji se specijalizovao na uklanjanju štete na karoseriji automobila preuzeo je lanac automehaničarskih radionica “Midas”, što će omogućiti da proširi ponudu na pružanje servisnih usluga. Ovim poslovnim poduhvatom “Lucky car” sada ima više od 40 filijala i time će biti najveći lanac u Austriji.

– Spojili smo naše usluge i tako stvorili značajan faktor na tržištu automehaničarskih radionica u Austriji – objašnjava Ostoja Matić, koji ističe da ovim dogovorom klijenti ubuduće dobijaju sve što im je potrebno oko njihovih automobila na jednom mestu.

“Midas” ima devet filijala u Beču i nudi popravke svih modela automobila po 30 odsto nižoj ceni od klasičnih specijalizovanih automehaničarskih radionica.

Matić je preuzeo ne samo kompaniju” Midas”, već i zaposlene koji su odlično kvalifikovani i pouzdani. Naglašava da su zaposleni koji su ostali najveći kapital, a među njima je i znatan broj sa prostora bivše Jugoslavije.

– Za nas je ovaj poslovni poduhvat velika stvar jer smo dobili i radionice tamo gde ih do sada nismo imali – rekao je, najavivši da će ime “Midas” do septembra nestati i sve filijale se preuređuju u “Lucky car”.

Matić u opremanju svojih filijala koristi usluge i opremu firmi sa prostora bivše Jugoslavije. U modernizaciju filijala, Matić namerava da investira oko dva miliona evra, a za 10 godina “Luckdž car”, trebalo bi da ima mrežu od 150 do 200 filijala. “Lucky car” trenutno ima oko 36.000 mušterija godišnje, sa tendencijom stalnog rasta i puno potencijala za razvoj poslovanja.

“Lucky car” je dobio i nagradu za najbolji sistem franšize u 2016. godini od Udruženja austrijskih franšiza.

Popravka za 72 sata

Filozofija “Lucky car-a” je da se klijentima, koji su imali štetu na automobilu, za 72 sata od sudara vrati potpuno sređen automobil.

– To postižemo zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa osiguranjima, pa mušterija samo treba da doveze automobil, a “Lucky car” obavlja sve ostalo navodi Matić i dodaje da mnogo polaže na zaštitu životne sredine i u popravljanju automobila pokušavaju štetu da poprave bez zamene delova, ako to nije potrebno.

– Kod drugih se najčešće menjaju čitavi delovi iako se radi o šteti koja može biti popravljena bez zamene.

Pored toga “Lucky car” klijentima daje na uslugu i automobil za vreme trajanja popravke, a u celoj grupaciji za te potrebe ima oko 100 vozila.

Akademija u Banjaluci

“Lucky car” daje doprinos u obuci mladih, pruža priliku da izuče zanat i namerava da do kraja godine primi više od 40 učenika. Pored toga “Lucky car” namerava da otvori i akademiju za školovanje radne snage koja im je potrebna. U Austrijisu auto-limari, auto-lakireri i mehaničari deficitarna radna snaga.

Kako bi se ta radna snaga našla Matić razmišlja da u rodnoj Banjaluci otvori akademiju gde bi obučavao zainteresovane, pošto na austrijskom tržištu nedostaju mnogi profili koji su potrebni “Lucky car -u ” .

Interesovanje u Nemačkoj, Srbiji

“Lucky car” je prisutan u skoro svim pokrajinama Austrije, a u pojedinim gradovima drži značajan udeo posla. Najmanja filijala je veličine od 150 kvadrata i ona pravi promet od pola miliona evra godišnje, a najveća od 800 kvdrata ima promet od 1,3 miliona evra.

“Lucky car” je i do sada bio veoma uspešna franšiza, koja je sada proširila svoju delatnost za popravljanje karoserije i na mehaniku, a sve je veće interesovanje, za širenje franšize u Rumuniji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Srbiji. Svojim partnerima ova franšiza omogućava kompletnu obuku i rad pod jednom markom.

– Radimo po principu “svako za sebe”, a ipak smo svi jedna familija. To je prednost jedne franšize – ukazuje Matić dodajući da centrala obezbeđuje i opremu za partnere.

Rad i ideja daju “veliku priču”

Matić se priseća da je bilo vrlo teško na početku poslovnog osamostaljivanja.

– Posebno imena sa “ić” na kraju u Austriji nisu imala dobar imidž, jer su mnogi naši zemljaci otvarali firme, ali ih još brže i zatvarali. Zbog toga sam otpočetka bio izložen većoj kontroli, ali pošto smo sve radili po zakonu ubrzo smo sve prevazišli i pozicionirali se kao ozbiljna firma na tržištu.

Naglašava da čovek radom može da se dokaže i, ako ima dobru ideju, ne beži od posla, može da ostvari “veliku priču”.

Matić je “Lucky car” pretvorio u sistem franšize, koji omogućava svim zainteresovanim preduzetnicima da se priključe poznatom imenu na tržištu.

– Posao popravljanja štete na karoseriji automobila je mnogo unosniji od čišćenja kola, pa sam potpuno prešao na njega – ukazao je Matić.

Matić je ukazao da se, kada se ideja realizuje, dosta mora ulagati u marketing kako bi ime firme postalo poznato, i zahvaljujući tome on je uspeo da dođe do što više partnera i filijala. Dodaje da je važno i zadovoljstvo partnera, jer oni usmenom propagandom podstiču dalje širenje mreže.

 

Izvor:
Z. M. - Ž. T. - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here