Sve za stotinu bolesnih i nemoćnih

0

Uskoro u Izvoru: Silvija Stojkov

– Brigu o nemoćnim ljudima tamo vode monahinje manastira i mi smo se okupili na donatorskoj večeri ne bi li prikupili novac, koji je toj ustanovi pri manastiru potreban. To nije dovoljno da se zadovolje sve potrebe za oko stotinu štićenika, ali smo rešeni da na ovaj način jednom godišnje sakupljamo donacije i pomažemo ugroženim ljudima – kaže za "Vesti" Silvija Stojkov iz Sidneja, inače rodom iz Paraćina.

Ovoj plemenitj dami igrom slučaja je dopao posao organizacije humanitarne pomoći. Kako kaže, konkretnu tranšu pomoći sakupila je grupa od 47 pojedinaca i organizacija koji su se 12. aprila okupili u Sidneju u Klubu "Sveti Sava".

– Za jedno veče sakupili smo 11.300 australijskih dolara. Sada se ukazala šansa da pri tom budem i humanitarno angažovana, što me čini počastvovanom. Ipak, najveću zahvalnost dugujemo brojnim donatorima bez kojih se naše ideje nikad ne bi realizovale – ispričala je Silvija Stojkov, koja živi u Australiji od 1976. godine, ali nikad nije zaboravila svoju rodnu grudu.

 

U nastavku razgovora priznaje da se danas ljudi teško odlučuju da pomognu, ne zbog toga što nemaju, već zbog loših iskustava iz prošlosti.

 

Otadžbina uvek u srcu

– Svi moji rođaci i prijatelji su u Paraćinu i zato rado dolazim kad god mogu. Pre tri godine lično sam poklonila njivu manastirskom gazdinstvu u Izvoru jer osećam potrebu da učinim nešto dobro za kraj iz koga potičem – iskreno će Silvija.

– Tokom ratnih godina, ogroman novac i čitavi kontingenti robne pomoći nestajali su na putu od Australije do Srbije. Kad smo se odlučili za pomoć, donatori su insistirali da se pronađe siguran način. Tako nam je prota Rakić iz Melburna i pomenuo "Humanitarni most" lista "Vesti" i veoma smo zahvalni na ekspeditivnom transferu novca onima kojima je potreban – navodi Stojkov.

Reporteri "Vesti" narednih dana će posetiti manastir Svete Petke u Izvoru. Tom prilikom verno će zabeležiti uručenje vredne novčane pomoći slikom i rečju, kao i sve što stanovnici ovog manastira budu poručili svojim dobročiniteljima iz daleka.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here