Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Svečana akademija povodom Dana Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović rekao je na Svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Srbije u Domu Garde na Topčideru da je u našem narodu odvajkada važilo da biti vojnik predstavlja posebno znamenje i najveći ponos. On je istakao da je Vojska bila i ostala institucija koja živi i diše sa svojim narodom, koja čuva tradiciju i vekovnu povezanost, ali i koja daje sve od sebe da promišlja budućnost.

Svečanosti kojom je obeležen 23. april, Dan Vojske Srbije, prisustvovali su izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Suzana Paunović, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Grada Beograda, verskih zajednica, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojni veterani,kao i brojne zvanice iz kulturnog i javnog života.

Ministar Stefanović rekao je u svom obraćanju da je Srbija zemlja hrabrih, ponosnih i nepokolebljivih ljudi koji nikada ne odustaju, koji umeju da se vesele i da tuguju, naroda koji je umeo kroz vekove da neguje jedinstvo i slogu, koji čuva svoje ognjište i porodicu.

– Srbija je zemlja velikih junaka, zemlja pobednika, onih koji nikada nisu spustili glavu pred neprijateljem, već išli samo napred, u pobedu, za slobodu i čast otadžbine. Ovo su ti ljudi, ti junaci, oni su večeras sa nama. To je Vojska Srbije – stroj heroja čije srce kuca za otadžbinu, stroj čije srce kuca za majke i očeve, braću i sestre, nečije bake, deke, sinove i kćeri – ali, pre svega, stroj ponosnih vojnika, koji su svoje živote posvetili Srbiji. Neki od njih nisu večeras ovde – i kada je kiša, i kada je hladno i kada pada sneg, za njih je to samo još jedan dan, još samo jedan trenutak u životu koji su posvetili svojoj Srbiji. Za njih postoji samo zakletva na vernost otadžbini, ona koja je ispisana u srcu i koja je važnija od svega. Od toga nema ni veće svetinje, a ni veće obaveze. Zato je u našem narodu odvajkada važilo – biti vojnik – to je posebno znamenje i najveći ponos – rekao je Stefanović.

Pozivajući prisutne da velikim aplauzom pozdrave pripadnike Vojske Srbije, ministar je vojnicima uputio reči zahvalnosti za sve što rade za naš narod i našu Srbiju.

– Puno je simbolike u 23. aprilu 1815. godine i puno je detalja koji govore o samoj srži srpske vojske koja je bila ista i tada pre dva veka, kao i danas. Nastala iz naroda, ostala je do danas neraskidivo vezana za njega. U borbi za slobodu, uzevši oružje, srpski seljak je na te Cveti 1815. godine postao vojnik i upravo iz našeg naroda, pre više od dva veka, iznikla je prva stajaća vojska. Te Cveti predstavljaju istorijsku prekretnicu koja je dovela i do stvaranja savremene srpske države, početka modernizacije našeg društva, a upravo vojska je bila jedna od prvih institucija koje smo stvorili. Do danas vojska je ostala institucija koja živi i diše sa svojim narodom, koja čuva tradiciju i vekovnu povezanost, ali i koja daje sve od sebe da promišlja budućnost. Od tada do danas srpski vojnik je svoj narod najbolje poznavao, najbolje osećao i najbolje mu služio. U tome je njegova veličina. Ono što je neporeciva istina upravo je da to vezivno tkivo između vojske i naroda koje nikada nije oslabilo, naprotiv, samo jačalo kroz vekove, decenije, godine i dane. Jačalo je kroz svaku bitku, kroz svaku žrtvu, kroz svako herojsko delo – rekao je ministar odbrane.

Citirajući reči vladike Nikolaja Velimirovića „Vojniče! Okosnica si snažne Srbske države. Moraš biti ponos svojim savremenicima i bezbednost potomcima. Tvoje ime je neustrašivost, a prezime viteštvo“, Stefanović je rekao da ih je srpski vojnik poštovao i pridržavao ih se kako u prethodnim vremenima, tako i danas.

– Iako po svojoj prirodi uvek skroman, mi možemo reći očuvao je i osvetlao obraz svoje otadžbine. Borio se za svoju zemlju, bio okosnica svoje Srbije. Njen put nikada nije bio posut ružama, pa ni njegove bitke nikada nisu bile lake. Menjale su se kroz istoriju, vodile se i u ratu i u miru, vodile se oružjem, ali i knjigom, izgradnjom, diplomatijom, novim projektima. Vodile su se na bezbroj različitih frontova i na različite načine i vode se i danas. Ali je u svima njima u srži bio naš vojnik i njegovo neustrašivo srce koje kuca za jednu jedinu otadžbinu i čije su sve bitke posvećene grumenu zemlje, svoje – rekao je Stefanović.

Tu je, prema ministrovim rečima, odgovor mnogima koji prete Srbijom, uzvikuju da se naoružava.

– Da, Srbija se naoružava. Ali samo i isključivo da bi zaštitila svoje. Kao i uvek do sada. Nikome ne preti, ništa tuđe ne traži. Ali ne da svoje. I zato ćemo mirne savesti i čistog obraza, uz veliku podršku predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, nastaviti da investiramo u našu Vojsku i svakog našeg vojnika. Hoćemo da imamo najsnažniju vojsku u regionu, jer želimo da nastavimo da živimo u miru i stabilnosti kao svoj na svome i zauvek ponosni na svoju Vojsku i svoje vojnike. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – rekao je Stefanović na kraju obraćanja.

Na večerašnjoj svečanosti prikazan je informativni film o rezultatima rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Gosti Doma Garde večeras su imali priliku da uživaju u muzičkom nastupu Umetničkog ansambla i hora Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, koji je izveo i himnu Republike Srbije „Bože pravde“, kao i u numerama koje su interpretirali operski pevač Vojislav Spasić i solista Dušan Svilar.

U kulturno-umetničkom delu nastupili su glumci Miloš Krstović, Aleksandar Mihailović, Avram Cvetković, Vladimir Jocović, Marko Čupić, Nebojša Pribićević, kao i glumica Natalija Jović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here