J. Gajeskov
Obrtenije slavskog kolača Kola srpskih sestara sa Centralne obale

Kolo srpskih sestara „Prepodobna Marija Egipćanka“ Misionarske Parohije Sabor Srba Svetitelja sa Centralne Obale, obeležilo je svoju zaštitnicu u petu nedelju časnog posta.

Proslava je počela svetom liturgijom koju je služio paroh i administrator parohije, protojerej Dragan Saračević. On se pri kraju službe obratio prisutnima prigodnom besedom, u kojoj je podsećajući na primer Prepodobne Marije Egipćanke, istakao značaj pokajanja u hrišćanskom životu.

Posebno je istakao pitanje duha vremena u kome živimo, podsećajući da su se moralna načela u savremenom svetu mnogo promenila, i dao je savet na koji način pravoslavni hrišćani treba da se odnose prema tim takozvanim novim vrednostima koje se danas promovišu.

Posle svete liturgije, prota je osvetio slavsko znamenje i presekao slavski kolač, poželevši domaćinima i Kolu sestara srećnu slavu. Domaćica ovogodišnjeg slavlja je bila sestra Teodora Zajaz, a kolač je za sledeću godinu primila protinica Mila Saračević.

Slavski ručak je ove godine poslužen u neposrednoj blizini, u sali Grčke crkve u Centralnom Mengrovu. Paroh naše svetinje na Centralnoj Obali prota Dragan Saračević i Savet misionarske parohije, zajedno sa svim članovima i parohijanima, nadaju se da će ovo biti poslednji slavski ručak van crkvenog imanja. Pošto su doneli odluku da se na crkvenom imanju u što skorije vreme obave planirani radovi i stvore uslovi da se pored bogosluženja i sve svečanosti ubuduće održavaju tamo.

Obaveštenje za sve pravoslavne Srbe u ovom delu Australije i one u prolazu Centralnom Obalom, da će se na Lazarevu subotu, ili Vrbicu, sa početkom u 18 časova služiti praznično večernje sa osvećenjem i podelom vrbice. Iste večeri, biće organizovana i trpeza ljubavi – posna večera za sve prisutne.

Takođe, na Veliki Petak, drugi put u istoriji parohije, služiće se Veliko večernje sa Plaštanicom, posle čega će isto tako biti upriličena saobrazna Velikom postu i trpeza ljubavi. Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Hristovo, biće najsvečanije proslavljeno svetom liturgijom i prigodnim kulturno umetničkim programom koga su pripremili polaznici Srpske nedeljne škole – Folklornog ansambla „Svilen Konac“ sa Centralne Obale.

Parohijski savet je za ovu godinu doneo odluku, da se posle liturgije pripremi bogat zajednički ručak za sve prisutne. Ovo će biti i prvi slučaj da će parohijani umesto u svojim domovima, završiti veliko slavlje sa Vaskršnjim ručkom uz druženje na crkvenom imanju.

Razgovori o veri

Prota Dragan Saračević je posebno istakao plan koji će se u ovoj godini posle Vaskrsa ostvariti. To je tribina „Razgovori o veri“, koja bi trebalo da se održava svake četvrte nedelje u mesecu posle sveteliturgije i zajedničke trpeze. Parohijani će imati priliku da postavljaju pitanja, kako bi upotpunili svoje opšte znanje o pravoslavnoj veri.

Izvor:
J. Gajeskov

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime