Tanjug
Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Na Savskom trgu večeras je svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve…

Tu su bili i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Dodik: Današnja Srbija je sve naprednija, treba da bude ponosna na ekonomski napredak

Srpski član predsedništva BiH obratio se okupljenima.

– Danas sam posebno ponosan što sa vama delim ovaj veličanstven trenutak u kom svi Srbi odaju poštu ujedinitelju svih Srba Stefanu Nemanji. Srbi su davno naučili da bez države nema slobode. I danas se borimo u savremenim okolnostima – rekao je Dodik.

Vučić: Uspeli smo da zemlju ekonomski obnovimo

Prisutnima na ceremoniji se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najpre pomenuo pokojnog patrijarha Irineja: “Veliko mu havala za sve što je uradio za naš narod”.

“Večeras sam posebno srećan. Baš onako kako danas, na dan Svetog Save, otkrivamo ovaj spomenik, tako smo uspeli i da završimo najveći pravoslavni hram na svetu – Hram Svetog Save, a tako ćemo i Hilandar. Uspeli smo i da zemlju ekonomski obnovimo i nacionalno objedinimo.”

Kako kaže, ovaj spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao velikog državnika.

– Do njega smo bili pleme. Ovo nije samo čin otkrivanja ocu i tvorcu države, ovo je svojevrstan čin polaganja računa o sebi i svom identitetu. Stati ovde ispred velikog Stefana Nemanje znači i svojevrsno pokajanje za sve godine koje smo ga zaboravili – naglasio je Vučić.

Ovaj spomenik je, kaže, veliki jer je priča o nama velika.

– On je pre svega priča o nama – o tome ko smo bili, ali i tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. Kako je Nemanja gradio zadužbine širom Srbije, tako mi moramo da gradimo Srbiju – rekao je predsednik.

“Reč Srbija nije naša – oni su je stvorili stvarajući i nas i to nikada ne smemo da zaboravimo. Mnogo krvi i mnogo olova je u reči ‘Srbija’. Zato, na kraju, ovaj spomenik njemu i Srbiji.”

Ovaj spomenik je, kaže, golem, jer treba da ga vide i da kroz njega vide nas – uspravne i ponosne, ljude spremne da rade i grade, prijatelje koji nikom ne žele ništa da uzmu, ali koji ne daju na sebe.

– Hvala i ljudima iz Beograda na vodi koji su ovaj trg od rugla pretvorili u najlepše mesto – rekao je Vučić.

Iako nije bilo najavljeno, na Trgu su se okupili građani, a ovom događaju prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa.

Spomenik, koji je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visok je 23 metra i težak oko 80 tona. Kompletno je urađen u Moskvi, a njegovo postavljanje počelo je u avgustu prošle godine.

Spomenik Stefanu Nemanji završen je krajem decembra 2020. godine i tada je, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, “postao vlasništvo naroda”.

1 KOMENTAR

  1. Хвала Богу престали су са дизањем споменика оном хајвану Титу. Требало им је 3 деценије да се одлуче. Боље ишта него ништа.
    Колико ће времена проћи док не пошаљу кућу цвећа у Кроацију или у Монте Негро.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime