Tanjug

Deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga svečano je otvorena. Sa ranije otvorenom deonicom Ljig–Preljina čini celinu od 103 kilometra auto-puta.

Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmešta sa “magistrale smrti”, Ibarske magistrale, i put od Beograda do Čačka skraćuje na oko sat vremena.

Intoniranjem himne “Bože pravde” i obraćanjem Nenada Jezdića u ulozi kneza Miloša kod petlje Ljig počela je centralna tačka na celodnevnom događaju otvaranja “Miloša Velikog”.

Put je otvoren uz vatromet i pesmu “Igrale se delije”, a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Aleksadnra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta.

Prolazak prvih automobila, u bojama zastave Srbije, kroz tunel Brančić označili su da je auto-put “Miloš Veliki” svečano pušten u saobraćaj.

Obraćajući se prisutnima kod petlje Ljig, predsednik Srbije je poručio da su građani više od 70 godina čekali ovaj dan kada će biti otvoren novi put ka Zapadnoj Srbiji.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

 

1 COMMENT

  1. coban zamajava ovcice, lakoj lane, diri, diri, dane, pa prevede zedne preko recice, lakoj lane, diri, diri dane…
    — osini po sasini, blago nama buducnost nam je osigurana, a Velju Ilicu za izgradnju puta hvala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here