Festival Kulture FesK
Dobitnici nagrada

Svečanom dodelom nagrada otvoren je jubilarni peti Festival kulture Fesk “Pazi šta čitaš” na Otvorenom platou zgrade Protokola, Terazije 34 u Beogradu, u organizaciji izdavačke kuće Heraedu iz Beograda.

U prisustvu gostiju iz Beograda, Srbije i regiona, uručene su nagrade iz različitih kategorija. U kategoriji „Knjige koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos“, nagradu su osvojile knjige „Sabrana dela Radomira Konstatinovića“ urednika Gojka Tešića, „Umešnost komuniciranja“, Danijele S.Petrović, „Podaci za istoriju srpske crkve i naroda“, Ivana Stepanoviča Jastrebova i „Zašto liberalizam propada“, Patrika Dž. Denima. Specijalno priznanje za izdavački projekat monografija dobila je knjiga „Medvednjak – duhovno središte iz neolita“.

Specijalno priznanje za dobro uredjenu knjigu osvojila je knjiga „Snovi o prošlosti i tradiciji: Oga Benson“, Ljiljane Gavrilović i Biljane Milenković Vuković. U kategoriji „Za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi“, nagradu su osvojile knjige „Surova klasika – rediteljski zaokret u tumačenju dramske klasike“, Ksenije Radulović, „Bog – ljudska istorija“, Reze Aslana i „Rečnik suvišnih reči“, Gordane Đerić. U poslednjoj kategoriji „ Za vredno reprint izdanje stare knjige koja ima obeležja neprolazne vrednosti“, nagradu su osvojile knjige „Dijagnoza društva i vremena“, Vladimira Dvornikovića i „Gorički zbornik“, Fototipije. Specijalna nagrada organizatora za projekat „Male slobodne biblioteke“ i širenje čitalačke kulture medju mladima dodeljena je Oliveri Olji Jelkić.

– Nije bilo lako organizovati ovakvu manifestaciju u vreme restriktnih mera, ali uz trud i veliku volju, uspeli smo beogradskoj javnosti da predstavimo najbolje naslove iz različitih oblasti u ovom trenutku. Posebno mi je drago što smo na ovom neobičnom platou uručili nagrade osobama koje ih zaista zaslužuju i sa kojima ćemo se družiti do kraja FesK-a. Od značajnijih dešavanja na festivalu, posebno bih izdvojila fotodokumentarnu izložbu o Luki Ćeloviću „Ostvarenje srpskog sna“ koja je svečano otvorena danas u 11h a pored izložbe, izdvojila bih programe “Tradicija pro futuro” i “Zvučanje i značenje” koji će se održati danas i sutra. Na festivalu će biti predstavljeni programi naših gostiju iz Banja Luke, Kotora i Petrovca na moru, ali imamo i nekoliko iznenađenja za posetioce koja ne bih da otkrivam unapred. Kao što možda znate, još je neizvesno održavanje Sajma knjiga pa je u ovom trenutku FesK jedina manifestacija posvećena književnosti. Zbog toga, iskoristila bih priliku da pozovem posetioce da vide programe koje smo pripremili i da vide nove naslove. Jedna od najvažnijih stavki ovogodišnje organizacije festivala je bezbednost, pa bih još jednom apelovala na posetioce da nose maske i da drže preporučenu distancu prema preporučenim merama Vlade Republike Srbije“, rekla je Zorica Stablović Bulajić, osnivač i direkor FesK-a.

Festival FesK “Pazi šta čitaš” će biti otvoren za posetioce danas i sutra od 10-21h, a u nedelju 04. oktobra od 10-15h. Ulaz je slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here