Privatna arhiva
Najmlađi vernik koji se pričestio na Đurđic

U utorak, 16. novembra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije molitveno su obeležili Đurđic, sećanje na prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u grad Lida i obnovu hrama gde je položeno njegovo telo.

Iako je bio radni dan, mnogobrojni vernici ispunili su svetinje na Petom kontinentu i svečano obeležili ovaj praznik. I ovom prilikom u Saborni hram u Kabramati, koji nosi ime ovog sveca, okupio se značajan broj vernika među kojima je bilo i mladih i dece.

Svetu liturgiju je služio i vernike pričestio starešina hrama protojerej-stavrofor Đuro Đurđević, koji je pre i posle liturgije presekao dvadesetak kolača slavarima. On je u svojoj besedi prisutnim vernicima čestitao praznik, a zatim objasnio da je Sveti Georgije ili Sveti Đorđe bio velikomučenik i borac za hrišćastvo, kojeg kao krsnu slavu slave mnogi Srbi.

Ovaj svetac u našem narodu slavi dva puta godišnje, kao Đurđic 16. novembra i kao Đurđevdan 6. maja, kada se obeležava dan njegove smrti i tada se na ikonama Sveti Đorđe najčešće predstavlja na konju, kako ubija aždaju, dok se na ikonama za praznik Đurđic prikazuje bez konja, u stojećem stavu, sa kopljem ili mačem u ruci.

– U crkvenom kalendaru Đurđevdan je obeležen crvenim slovom, a iako Đurđic nije, smatra se da je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu – objasnio je prota Đuro.

Posle verskog dela, slavari i vernici su otišli svojim domovima, ili kako to biva, kod rođaka ili prijatelja na slavski ručak ili večeru.

Podsetimo kabramatske parohijane i vernike, da se zbog restrikcija koje su na snazi zbog virusa korona, nedeljna bogosluženja ili o praznicima, sveta liturgija služi od 9 časova ujutro, a posle 5. decembra vraća se u uobičajeno vreme, odnosno od 10 časova ujutro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here