Švedska najviše pomaže sirotinji

0

Lista na osnovu "indeksa posvećenosti razvoju", koju sačinjava ta oraganizacija sa sedištem u Vašingtonu, rangira 22 bogate zemlje na osnovu njihove politike kada su u pitanju pomoć, trgovina, investicije, bezbednost, zaštita životne sredine, tehnologija i migracije.

Na drugom mestu ovogodišnje liste je Danska, dok prošlogodišnji "pobednik", Holandija, deli treću poziciju sa Norveškom.

"Švedska je pozicionirana bolje od, na primer, SAD, jer se pri izradi liste u obzir uzima i ekonomska snaga zemlje i njen potencijal za pomoć", objasnila je predsednik CGD, Nensi Birdsal.

Ona je, međutim, ukazala da su bogate i snažne zemlje, poput SAD, Nemačke, Francuske i Japana one na koje se računa da pomognu siromašnim državama,
jer za to imaju najviše potencijala.

"Činjenica da one ne koriste taj potencijal u potpunosti je udarac istinskom globalnom prosperitetu", ocenila je Birdsal.

Ni jedna od članica Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja sveta nije u prvih 10 na listi koju je sačinio CGD, napominje Rojters.

Najbolje rangirana od njih je Kanada, na 11. mestu. Francuska, Nemačka i Britanija dele 12. poziciju, dok su SAD na 17. mestu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here