pixabay

Socijalna služba u Švedskoj je pre dva meseca oduzela tromesečnu bebu porodici iz Bosne i Hercegovine. Majka tvrdi da je sve počelo kada je bebi jedne noći pozlilo, a lekari su posumnjali na nasilje iako to u medicinskim izveštajima nisu mogli da dokažu.

Majka sada petomesečnog dečaka Kana objavila je na Fejsbuku da je njihov košmar počeo u julu kada se beba jedne noći probudila u plaču i počela da se koči. Roditelji su pozvali hitnu pomoć, majka i beba su hospitalizovani i počela su medicinska ispitivanja. Prvi testovi su pokazali da je sa detetom sve u redu, a potom su lekari tražili da se bebi snimi glava. Majka je pristala, a snimak je pokazao krvarenje na mozgu.

Potom je traženo od roditelja da se dozvoli snimak celog tela, što je majka, kako kaže, takođe dozvolila. Taj snimak je pokazao da dete nema preloma i nagnječenja.

“Šta je tačno prouzrokovalo krvarenje, lekari nisu mogli da zaključe, pa su izjavili da postoji mogućnost da je urođeno, ali i sumnju da dečak možda ima epilepsiju”, napisala je majka na Fejsbuku.

Sledećeg jutra u bolnici su se pojavili predstavnici socijalne službe i saopštili joj da uzimaju bebu zbog sumnje na nasilje. Obavestili su je i da je druga ekipa na putu ka kući porodice iz BiH, kako bii se oduzelo i troje starije dece.

Starija deca su vraćena roditeljima posle nedelju dana, pošto nije bilo dokaza o zlostavljanju, a beba je i dalje pod brigom socijalne službe. Majka tvrdi da i u slučaju malog Kana nema dokaza o zlostavljanju, a da su ga lekari lečili lekovima protiv epilepsije, što su i naveli u svom medicinskom nalazu.

“Na jednom sudu smo spor izgubili. Žalba je podneta. Sam advokat kaže da je situacija jako čudna”, napisala je majka na Fejsbuku i dodala da je sledeće ročište zakazano za 18. oktobar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here