M. Kovačević
Folklorna grupa iz Frankfurta

Svečanost povodom početka Svesrpskog dečjeg sabora održana je danas u Dečjem kulturnom centru u Beogradu. 

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obrativši se gostima iz dijaspore:

– Danas je dan Ćirila i Metodija. To je Dan slovenske pismenosti. Važno je da negujete maternji jezik. Vaša otadžbina je u vašim genima i uvek će vam dati podršku. Domovini je važno da negujete uspomene. Važno nam je da zavolite Beograd i da vam ovde bude lepo. Družite se, zabavljajte i neka ova okupljanja postanu tradicija. Najvažnije je druženje, da se lepo provedete, da steknete nove drugare i da što češće dolazite.

Mališani iz dijaspore imalu su priliku da užavaju u zanimljivom programu, u kome su učestvovali Leontina Vukomanović, Minja Subota i Hor Dečjeg kulturnog centra. Specijalni gosti bili su članovi folklorne grupe iz Frankfurta, koji su izveli igre iz Srbije.

Nakon priredbe deca su imala priliku da se još bolje upoznaju i druže na radionicama koje su organizovane u Dečjem kulturnom centru. Zajedno sa svojim domaćinima učestvovali su u likovnim, folklornim i dramskim radionicama.

Za sutra je planirana poseta Tršiću i “Đačkom Vukovom Saboru”.

Sabor će trajati od 23. do 28. maja.

Ove godine u Beograd su stigla deca iz Australije, SAD, Velike Britanije, Norveške, Francuske, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije.

Vučić sa decom iz dijaspore: Srbija je vaša otadžbina

Deca srpskog porekla iz dijaspore posetila su danas zgradu Predsedništva Srbije, gde ih je ugostio predsednik Aleksandar Vučić uz poruku da budu najbolji ambasadori srpskog naroda i države i da uvek imaju na umu da je Srbija njihova otadžbina i da čuvaju srpski jezik i kulturu.

Nakon obraćanja, deca su iskoristila priliku da sa predsednikom Vučićem naprave i nekoliko “selfija”.

I ove godine manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulture.

Izvor:
J. Milutnović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here