pixabay.com
Kalemegdan

Srpski turizam dugim koracima ostavlja iza sebe krizu izazvanu pandemijom korona virusa. Turista je sve više, u martu čak za 80 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a Beograd je i za prvomajske praznike pokazao i dokazao da je najpovoljnije evropsko odredište za kratke odmore, takozvani siti brejk.

Rezultati za prošli mesec tek se sabiraju, ali prvi utisci govore da je srpski turizam opet u stalnom usponu. I ove godine su za prvomajske praznike bile pune banje, planinski centri,

etno-sela i izletišta širom Srbije. Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da je srpska prestonica postala najpovoljnija “siti brejk” destinacija u Evropi, odnosno pruža najviše za određenu sumu. On ističe da 85 odsto turista u Beogradu čine strani gosti, a da je ova godina uspešno počela.

Fantastičan rezultat

– Ostvareno je preko 540.000 noćenja u prva tri meseca, što je bolji rezultat nego 2019. godine pre pandemije korona virusa. Reč je o fantastičnom rezultatu, ako imamo u vidu da avio-saobraćaj od početka pandemije ne funkcioniše u regularnom režimu, kao i to da je gorivo poskupelo u celom svetu – zadovoljno zaključuje Popović i dodaje da su kapaciteti bili popunjeni i za prvomajske praznike koji se u svetu obeležavaju radno, bez slobodnih dana.

Prema njegovim rečima, u Beograd dolaze ljudi iz celog sveta. Turci su uvek najbrojniji gosti, osim 2019. godine kad su to bili Kinezi. Međutim, sad je kod Turaka bio Ramazanski post, kada se ne putuje. Popović je naročito zadovoljan povratkom gostiju iz Izraela.

Omiljeni u Izraelu

– Beograd je u Izraelu jedna od omiljenih destinacija. Mi se posebno obraćamo svakom tržištu, pa smo napravili ture razgledanja jevrejskog nasleđa koje seže duboko u prošlost Beograda. To dovodi ljude i mi sada imamo direktne letove iz Tel Aviva – rekao je Popović i istakao da je prošle godine krenuo da raste broj turista iz Ruske Federacije, a da nas često posećuju i turisti iz regiona.

Najupečatljiviji je povratak kruzera u beogradsko pristanište nakon pandemijske pauze. U martu je uplovilo čak 11 rečnih krstarica koje su dovezle 979 putnika. Najviše brodova bilo je iz Švajcarske, čak šest, zatim po dva iz Bugarske i Nemačke i jedan iz Francuske. Među njima je bio i kruzer Viking lajf, jedan od najvećih na Dunavu s kojim je doplovilo 115 putnika, uglavnom američkih turista, s 40 članova posade. Najduža putovanja ovom lađom počinju u Amsterdamu i završavaju u Durdu u Rumuniji. Po pristajanju, putnici odlaze u razgledanje grada, troše novac i vraćaju se da nastave putovanje.

Stigli i Rusi i Ukrajinci

Broj noćenja stranih turista u Beogradu u martu bio je veći za 92,8 posto. Samo iz BiH došlo je više od 10.000 ljudi, a Turci su ostvarili gotovo 29.000 noćenja. Bilo je i 8.056 dolazaka turista iz Rusije koji su imali više od 42.000 noćenja, u odnosu na isti mesec prošle godine, Rusa je došlo preko dva puta više, a Ukrajinaca šest puta.

Navala za Fajnal For

Prošle godine u Beogradu je zabeleženo 209 pristajanja kruzera sa ukupno 19.406 putnika. Međutim, ove sezone očekuje se pravi bum nautičkog turizma, jer je već prijavljeno 700 pristajanja u beogradsku luku.

– Mi polako vraćamo ono što Nemačka ima odranije, a to je obilazak utvrđenja uz Dunav. Osim obilaska Beograda, tim turistima zanimljivo je da vide s Dunava i iskrcaju se u Golubačku i Ram tvrđavu, kao i manastire u tom delu zemlje – objasnio je Popović.

On je istakao da u Beogradu postoji ogroman potencijal, da je reč o gradu koji ima mnogo slojeva koji tek treba da se otkriju i iskoriste.

– Kalemegdan još nije otkriven kod turista. To je samo početak Beograda, a gde je sve ostalo. Ove godine biće 370 događaja u Beogradu koji će dovesti veliki broj ljudi, a među njima je i Fajnal for – rekao je Popović.

Teško otići iz Novog Sada

I Novi Sad se oslanja na “siti brejk” strategiju. Ove godine Evropska prestonica kulture, Srpska Atina nezaobilazno je odredište i za one koji nastavljaju put u Beograd.

Već tokom letnje sezone prošle godine zabeležen je najveći rast u dolascima i noćenjima stranih turista, koji je prevazišao i brojeve od pre pandemije. Sudeći prema prvim mesecima, ove godine Novi Sad će to premašiti po svim parametrima.

Tihana Putin, iz Turističke organizacije grada Novog Sada, saopštila je da se rezultati vide kroz zvaničnu statistiku, a pre svega po podatku da je u januaru i februaru ove godine zabeleženo 50 odsto noćenja više nego u prva dva meseca veoma uspešne 2019. Osim toga Novi Sad kao siti brejk destinacija zahvaljujući bogatoj ponudi uspeo je da turiste zadrži veći broj dana.

Naime, 2019. stranih turista je u Novom Sadu prosečno boravio 1,92 dana, prošle godine 2,68, a ove čak 3,5. U tu statistiku treba uračunati i turiste koji dolaze rekom, jer oni ne ulaze u zvaničan republički prosek pošto noćivaju na brodovima.

Smeštaji dupke puni

Subotica i Palić dočekali su prvomajske praznike pri popunjenosti smeštajnih kapaciteta od oko 90 odsto.

Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije grada Subotice, ugostitelji, hotelijeri i vlasnici privatnih smeštaja očekivali su potpuni uspeh, pošto je tek nešto malo slobodnog mesta bilo u hotelskom smeštaju, dok je privatni većinom bio popunjen u Subotici i na Paliću.

Prema rečima Medakovića, gosti su se zadržavali tri do četiri dana, a došli su kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.

– Na Paliću je više domaćih turista, preko 70 odsto, dok u Subotici polovinu čine stranci -istakao je Medaković.

On dodaje da je za Suboticu i Palić ova turistička godina počela mnogo bolje od prethodne, te su ova mesta ušla među najbolje destinacije u Srbiji.

– Subotica i Palić su ostvarili za dva meseca gotovo 50.000 noćenja, što je veoma dobar rezultat. Definitivno su nam se vratili i strani turisti, obično iz Mađarske, Hrvatske, BiH, a sve ih više ima iz Češke, Slovačke, Poljske i Turske – navodi Medaković.