EPA-EFE/IAN LANGSDON
Nikola Sarkozi

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi smatra da se treba vratiti mirovnim pregovorima o rešavanju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Prema rečima Sarkozija, potrebno je da se prestane da se „priča o kupovini aviona, municije, tenkova“ za Kijev. On takođe smatra da diskusija o potencijalnom ulasku Ukrajine u NATO pogoršava situaciju.

„Po mom mišljenju, svet i Evropa plešu na ivici vulkana. Situacija bi svakog trenutka mogla izmaći kontroli. Dosta je bilo mrtvih. Čini mi se da put diplomatije i diskusije nije iskorišćen do kraja i sada ih treba iskoristiti“, pozvao je Sarkozi televiziji TF1.

Bivši francuski lider je rekao da je neophodno pronaći rešenje koje bi bilo u interesu Ukrajine, uzimajući u obzir da Rusija ostaje tu gde jeste.

„Rešenje je da razumni ljudi sednu za (pregovarački) sto, daju bezbednosne garancije Ukrajini i uđu u raspravu kako da se iz ovoga izvukli, da ne bi birali između Ukrajine i Rusije, da se više ne ponovi ova situacija“, rekao je on.

Prema Sarkozijevim rečima, Rusija je odgovorna za oružani sukob sa Gruzijom 2008. godine, kao i za izbijanje neprijateljstava u Ukrajini.

“Ali postoje dva načina da se dobije rat: ili ste superiorniji od neprijatelja, ili razgovarate s njim i nađete kompromis“, smatra on.

2 COMMENTS

  1. Kakav pametnjakovic! Zaboravio je sta je radio sa Gadafijem, i kako je upropastio Lubiju, samo da bi sakrio tesku korupciju i otimanje miliona zarad svoje kampanje za izbore! Sad on deli savete kao Majka Tereza. Sram ga bilo!!!!

  2. Gde si Madjar? Kad izadje iz francuskog zatvora? Pa i ti kao imas neko relevantno misljenje, haha!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here