Svet nastavlja da pruža pomoć izbeglicama u regionu

0

I zemlje regiona moraju da se angažuju na rešavanju izbegličkog pitanja
 

Savetnik u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Andris Kesteris istakao je, učestvujući na konferenciji pod nazivom "Trajna rešenja za izbegla i raseljena lica – saradnja država regiona", da će Evropska unija pomoći državama regiona, koje, sa svoje strane, treba da identifikuju sve probleme koje prate izbegličku populaciju.

 

Predstavnik OEBS-a Herbert Salber ohrabrio je zemlje regiona da zajednički rade na rešavanju ovih problema, istakavši da je značajno da se uporede statistički podaci o izbeglim i raseljenim osobama sa svih strana.

 

Volkar Turk, iz sedišta Visokog komesarijata UN (UNHCR) iz Ženeve, naveo je da će "mera uspeha" Konferencije biti održivost rešenja koje ljudi koji su izbegli sami izaberu. On je ukazao na značaj razmene statističkih podataka o izbeglicama između država sa prostora bivše Jugoslavije, ocenivši da je najteže rešiti pitanje nasleđa stanarskih prava.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, govoreći na istoj konferenciji, istakao je da je Srbija među prvih pet država u svetu sa dugotrajnim izbegličkim problemom i da u našoj zemlji trenutno boravi 86.000 osoba sa priznatim izbegličkim statusom.

 

Jeremić je istakao da se Vlada Srbije zalaže za punu primenu Sarajevske deklaracije kroz regionalni pristup, ocenivši da ako se bude zajednički delovalo sa, kako je rekao, prijateljima iz Evropske unije i međunarodnih organizacija, problemi izbeglica i raseljenih lica mogu da budu prevaziđeni.

 

On je rekao i da problem izbeglih i raseljenih lica postoji širom sveta, ali da je Srbija posebno pogođena zbog perioda 90-tih godina s tim problemom.

 

Ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Sven Alkalaj i Milan Roćen, ocenili su da problem izbeglica u regionu Zapadnog Balkana nije u potpunosti rešen i da to pitanje može da bude prevaziđeno samo uz saradnju i učešće svih država regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here