EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom govora na samitu G20 da se svet nalazi u problemu bez presedana, da se čovečanstvo tokom 2020. godine susrelo sa krizom koja je veća nego tokom Velike depresije.

– Količina problema sa kojima se čovečanstvo susreće je zaista bez presedana. Epidemija koronavirusa, globalni “lokdaun” i zamrzavanje ekonomske aktivnosti pokrenuli su sistematsku ekonomsku krizu koju svet nije video od Velike depresije – rekao je on.

Putin je ocenio da su najveći rizici u svetu trenutno nezaposlenost i siromaštvo, što dovodi do društvenog nezadovoljstva.

– Pandemija je odnela na stotine hiljada života, milioni su izgubili svoje poslove, svoja primanja, nanela je ozbiljnu štetu na mnoge ekonomije – naglasio je on.

Prema rečima Putina, upravo je posao grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) da takav razvoj situacije ne dopusti.

Takođe je naveo i da postoji ogroman rizik od devalvacije nacionalnih valuta, posebno kada je reč o zemljama sa niskim prihodima, samim tim je neophodno izdvojiti sredstva kako bi se te zemlje uspešno izborile sa posledicama epidemije.

Putin o ruskim vakcinama

Putin je tokom svog izlaganja predočio svim učesnicima samita G20 podatke o vakcinama koje je Rusija napravila protiv virusa korona, rekavši da bi vakcine trebalo da budu dostupne svima, a da je Rusija spremna da ponudi svoje svim zemljama kojima su one potrebne

– Rusija podržava projekat koji zastupa G20, a to je da se naprave efikasne i bezbedne vakcine koje će biti dostupne svima. Rusija je spremna da ponudi svoje vakcine svim zemljama kojima su one potrebne – istakao je on.

On je pojasnio da je Rusija do sada napravila tri vakcine, da su dve već u potpunosti razvijene, dok je treća na putu da bude kompletirana u potpunosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here