Tanjug
Aleksandar Vučić

Generalna skupština UN u Njujorku usvojila je Rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa “za”, dok je 19 država bilo protiv, uzdržano 68, a 22 zemlje nisu glasale. Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u UN Antje Lendersen, koja je obrazložila tekst Rezolucije o Srebrenici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom izlaganju upitao zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. On je ukazao da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i da će se svet suočiti s nizom optužbi za genocid i da ona neće doneti pomirenje u regionu. On je rekao da je deo međunarodne javnosti hteo da stavi žig na naše čelo, ali da nisu uspeli, pošto 87 država nije glasalo za rezoluciju.

Zahvalnost saveznicima

Vučić je posle sednice Generalne skupštine UN rekao da su radili naporno i pokazali kako se bori za Srbiju. Zahvalio je svim saradnicima.

– Ovo je veliko iznenađenje, zaprepašćenje u sali. Od onih koji su u bili u sali 87 nisu glasali za rezoluciju. Dve trećine stanovnika planete bilo je na našoj strani – kaže Vučić. Zahvalio se Kini i Rusiji koji su bili protiv, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Slovacima i Grcima i brojnim afričkim zemljama koje nisu glasale za rezoluciju. Predsednik je rekao da se nada da su Srbi bili ponosni i posebno pozdravio Srbe sa KiM. On je podvukao da dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju, a pitanje je i ovih 84 na koji način su glasali za njeno usvajanje, aludirajući na pritiske koje su imale određene zemlje i istakao da bi realno bilo oko 60 glasova za rezoluciju.

Produbljivanje podela

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja ocenio je, nakon glasanja u Generalnoj skupštini, da je usvajanje rezolucije o Srebrenici produbilo podele među članstvom u svetskoj organizaciji.

– Rezultat je zaista sramotan za inicijatore, ono što su uradili jeste da su postigli podelu u Generalnoj skupštini, a mi smo ih unapred upozorili da usvajanje rezolucije neće biti sa konsenzusom i da će to podeliti članstvo – rekao je ruski diplomata. Nebenzja je istakao i da je više zemalja koje su glasale protiv i nisu podržale rezoluciju od onih koje su glasale za, te da su one države koje su glasale za uglavnom poznata grupa zemalja koja glasa po blok disciplini.

– Nažalost, ova usvojena rezolucija ne ostvaruje ciljeve koje su inicijatori prvobitno najavljivali, a to je da služi svrsi pomirenja na obe strane. Usvajanje je već sada vidimo donelo samo više podela – zaključio je ruski ambasador.

Rekli smo “ne” moćnicima

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je da će efekti ove rezolucije biti ti što će svi pre nego što krenu na Srbiju dobro razmisliti jer 87 država nije glasalo za rezoluciju o Srebrenici. Istakao je da jasna većina ovo nije podržala.

– Mi smo zemlja mira. Rekli smo “ne” da se pravi hijerarhija prema žrtvama – kaže Đurić.

Borba za principe

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je da je Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo. Brnabićeva je istakla da se rezultat glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije.

– Nismo želeli da dozvolimo da se stigmatizuje naš narod. Više od dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju – istakla je predsednica parlamenta. Navela je da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

– Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava – ukazala je Ana Brnabić.

Čudno glasanje

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici težak trenutak za Srbiju, ali da je uprkos tome ovo jedna pobeda Aleksandra Vučića.

– Kao što je predsednik Vučić rekao, u sistemu UN se glasa na čudan način. Oni koji nisu prisutni neće da glasaju. Sa manjinom je usvojena Rezolucija. Ona bi bila usvojena i da je bilo 20 glasova za. Ovo je jedna pobeda Aleksandra Vučića. Treba da razumete koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i pretili – rekao je Dačić.

Dačić je rekao da smo, kako je naveo, u startu imali četiri oslonca, a to su Kina, Rusija, Mađarska i Emirati. On je rekao da sponzori rezolucije nisu uspeli da privole ceo muslimanski svet da glasa za ovu rezoluciju.

– Ovo je veoma težak dan jer žele našem narodu da prikuju da smo genocidan narod. Ovo nama daje za pravo da kažemo da većina članica nije podržala rezoluciju – rekao je Dačić.

Imamo razloga za ponos

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je da ishod glasanja o nacrtu Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama predstavlja pobedu Srbije i da srpski narod treba da bude ponosan. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano. Barac je istakao da je Srbija doživela veliki uspeh jer je 84 država bilo eksplicitno za rezoluciju. Protiv je bilo 19 zemalja, a 68 je bilo uzdržano. On je napomenuo da je pravo pitanje zapravo koliko njih je zaista glasalo za, a koliko njih je bilo pod pritiskom ili je bilo ucenjeno.

– Na našoj strani su bile istina, pravda, čast, hrabrost da izađemo i da te države motivišemo da kažu ono što je u skladu s istinom i pravdom, da ih motivišemo da podignu glas, kao i da ih motivišemo da ustanu za svoje pravo – istakao je Barac. On smatra da pravo svih država jeste da su suverene, da imaju pravo glasa i da kažu ono što misle.

– Treba da budemo ponosni što smo Srbi, jer smo uspeli da motivišemo svet da ide u pravom smeru, u ovakvoj uzburkaloj svetskoj atmosferi kada se svi naoružavaju, mi smo uspeli da pobedimo – rekao je on.

2 COMMENTS

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here