TO Malo Crniće

Malo Crniće, ne velika opština na istoku Srbije, ponosan je čuvar opanka grčkog svetitelja Gerasima iz XVI veka, a obavijen je velom misterije nastanka četiri manastira zbog čega se spominje u pesmi “Bog nikom dužan ne ostaje”. Nakon što čujete strašnu legendu možete se odmoriti na jedinstvenoj klupi ljubavi ili okupati u Vlaškom dragulju.

Zastrašujuća legenda vezuje se za XIV vek i meštane Malog Crnića braću Radula i Pavla. Po predanju, oni su vezali rođenu sestru Jelicu konjima za repove i rastrgli je. Razlog stravičnog čina je optužba zaove, Pavlove supruge da im je Jelica ubila dete u kolevci, što se kasnije ispostavilo kao laž, ali tad je bilo kasno. Na mestu na kome je pao trup nastala je crkva, simbolično nazvana, Zaova. Tamo gde su joj pale oči danas je manastir Sestroljin, a gde je pala ruka tu je manastir Rukumija dok je manastir Bradača na mestu pada brade. I ovde završavamo sa strašnom simbolikom i prelazimo na nešto mnogo lepše u vezi s manastirom Zaova, koji je dva veka kasnije prisustvovao presvlačenju moštiju svetog Gerasima na Kefaloniji. Tada je zvanično predat deo svetiteljskih moštiju te je Zaovi darovan Gerasimov opanak, što se smatra velikim blagoslovom.
Nakon časa istorije, vreme je za fizičko, recimo vožnju bicikla pored jezera Zaova ili pešačenje Stazom zdravlja, dužine 14 kilometara, koja obuhvata dva spomenika, tako da osim lepe prirode ima još nešto da se vidi. Turisti imaju mogućnost i da raspale roštilj sa porodicom i(li) prijateljima ili da se osame na pecanju. Ipak, ubedljivo prvi na listi letnjih čarolija su bazeni, kojih ova opština u Braničevskom okrugu ima tri.
– Malo Crniće je specifično po gurmanskim specijalitetima koji će obogatiti svaki dan. Neki od restorana pored tradicionalne srpske hrane pripremaju specifičnu vlašku kuhinju koja nudi nove ukuse. U današnje vreme, konzumiranje najslađeg domaćeg meda, sira, kajmaka, mleka, čvaraka, rakije ili branje neprskanog sezonskog voća sa drveta, predstavlja privilegiju samo pojedinaca – ističu u TO Malo Crniće.

Jezero Zaova

Veštačko jezero Zaova okruženo je gustom šumom i omiljeno je izletište ljubitelja prirode, čistog vazduha i pecanja.

Krst optočen biserima

Misteriozni Manastir Zaova podignut je u XIV veku, u vreme vladavine kneza Lazara. Najvrednija relikvija koja se tamo čuva je krst optočen biserima, koji je Zaovi poklonila kneginja Julija Obrenović, supruga kneza Mihaila. Od crkve Zaova vodi put kroz stoletnu hrastovu i bukovu šumu do izvora Šopot čija voda po verovanju leči bolesti očiju. 

Klupa ljubavi 

Ljubavni katanci se od davnina postavljaju po brojnim metropolama u nadi da će “zaključana ljubav” večno trajati. S istom simbolikom trajne ljubavi, ali i da asocijacija na manastir Zaovu bude pozitivnog karaktera, TO Malo Crniće je tamo napravila specijalnu klupu na koju zaljubljeni meštani, ali i turisti obavezno sednu i slikaju se.

Tri bazena

Meštani Malog Crnića ističu tri bazenska bisera. “Olimpik” u Šapinu odiše čistoćom i dobrom muzikom, a “Oaza” u Smoljincu etno duhom i domaćom atmosferom. “Vlaški dragulj” u Aljudovu jedinstven je po broju sportskih terena čija upotreba ulazi u cenu karte. 

Sećanje na junake 

Spomenik Vranjevac u ataru sela Kula posvećen je svim nastradalim sa teritorije Braničevskog okruga u ratovima između 1912-1918. godine. Na osnovu desetogodišnjeg istraživačkog rada odštampane su četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Knjiga se čuva u manastirima Bradača i Rukumija i u svim značajnijim srpskim kulturnim institucijama.

Jeziva priča 

Manastir Bradača sagrađen u ataru sela Kula u XIII veku, srušili su Turci kada je i nestao veliki broj crkvenih knjiga. Bradača je obnovljena tek krajem XX veka, a prema rečima sveštenika Desimira Jovića, u crkvi je nađeno 10 ljudskih skeleta. Među njima je i skelet žene sa malim detetom u naručju, prizor zbog kojeg bi i kamen zaplakao.

Kako stići?

Koordinate: 44°33′13″ SGŠ; 21°17′05″ IGD
Mađarska granica – Malo Crniće 290 km
Beograd – Malo Crniće 95 km (autoputem A1 do skretanja za Požarevac, nakon prolaska obilaznicom oko Požarevca dolazite direktno u Malo Crniće) 
Malo Crniće – Kula 10 km, Šapine 8 km, Smoljinac 4 km, Aljudovo 9 km, Požarevac (o kojem su “Vesti” pisale) 14.4 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here