Privatna arhiva
Uvođenje male Nine u hram

Pravoslavni Srbi širom Australije svečano su, u nedelju 14. februara, obeležili praznik posvećen Svetom velikomučeniku Trifunu, zaštitniku iskrene ljubavi i vernosti.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

Nekoliko naših familija iz sidnejskog predgrađa Liverpul, koji slave Svetog Trifuna, donelo je slavske kolače na osvećenje u crkvu Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Protonamesnik Aleksandar s malom Ninom i njenom majkom Ristinom

Osvećenje kolača i slavskih znamenja, pre svete liturgije, obavio je starešina hrama otac Aleksandar Milutinović.

Jedan od dirljivih momenata bilo je prvo uvođenje u hram male Nine Jovanović, stare samo sedam nedelja, a na radost roditelja Miloša i Ristine, deke Predraga, bake Dragice i sestre Nike.

Pored oca Aleksandra svetu liturgiju je služio i prota Nenad Đurašinović, Apostole je čitao ipođakon Nikola Zbiljić a odgovarao crkveni hor.

Iz liverpulske svetinje stiže i obaveštenje da je počela s radom Srpska nedeljna škola “Sveti Luka”, a nastavu je prvog dana pohađalo tridesetak đaka. Upis novih učenika još traje.

Takođe, članovi uprave i članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara planiraju za nedelju 7. marta, kada obeležavamo Bele poklade (pred vaskršnji post), bogat ručak uz 3-4 raznovrsna kotlića i drugih specijaliteta.

Sav prihod ide u korist završetka izgradnje novog hrama. Pomoć vernog naroda za ovaj događaj je dobrodošla. Više detalja pročitajte narednih dana u “Vestima”.

U IZGRADNJI: Hram svetog Luke u Liverpulu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here