D. Pašić
Svečani obred: Lomljenje kolača sa protom Draganom Mićićem

Parohijska slava Crkvene opštine u Lincu, Sveti Vasilije Ostroški čudotvorac, po kome prelepi hram u Lincu i nosi ime i ove godine je okupila veliki broj vernika. Porodica Petra Kopuza iz Šlizberga, a rodom iz Mrkonjić Grada, bila je domaćin i svojski se pobrinula da pripremi slavski ručak, koji je organizovan u porti hrama a za zvanice u parohijskoj sali. Iako pripadaju drugoj parohiji, u Velsu, porodica Kopuz ne zaboravlja hram u Lincu gde su, do samo pre nekoliko godina, uznosili molitve Gospodu i Svetom Vasiliju.

Ovom velikom prazniku prisustvovali su šef Kancelarije Republike Srpske u Beču Mladen Filipović, počasni konzul Republike Srbije u Lincu Aleksandar Čenić kao i član Slobodarske partije Austrije Željko Malešević. Bili su tu i prijatelji i rođaci domaćina, koji nisu žalili truda da pređu dug put da bi prisustvovali ovoj svetkovini.

Liturgiju je služio protojerej stavrofor Dragan Mićić uz sasluženje đakona Đorđija Mićića. Posle bogosluženja, prerezan je slavski kolač i osveštano slavsko žito, a ovogodišnji domaćin Petar Kopuz je deo kolača predao Tihomir Veličkoviću, koji će sledeće godine sa familijom dočekati brojne goste. Prota Dragan je istakao da obeležavanje krsne slave ima poseban značaj za ovu parohiju koja okuplja veliki broj vernika, a koji su došli sa područja bivše Jugoslavije:

Petar Kopuz (levo) je predao parče slavskog kolača Tihomiru Veličkoviću

– Hvala bogu da nema mera ograničenja zbog pandemije i da smo kao i pre pojave virusa u mogućnosti da proslavljamo našeg zaštitnika. Važno je da se narod okuplja i druži kod svoje crkve – naglasio je prota, koji je više od tri decenije na čelu parohije.

Ni ovog puta nije izostala muzika koja je izostala prethodnih godina a sada je uz bogatu trpezu dobrodošla

Dragoljub Ćoćkalo je poklonio hramu tron

Dar iz Medne

Posebnu radost pričinio je Dragoljub Ćoćkalo koji je od majstora Steve Pene iz sela Medna kod Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj doneo tron za prestonu ikonu, predivan duborez koji je postavljen na sredini hrama i koji je još više je ulepšao unutrašnjost svetinje. Ćoćkalo je celu noć vozio kako bi na vreme stigao i ulepšao slavlje povodom hramovne slave.