Hadži Marko Vujičić
Cetinjski manastir

Cetinjski manastir više nije vlasništvo opštine Cetinje, već je po zahtevu Mitropolije crnogorsko-primorske upisan kao njena svojina. Novim rešenjem Uprave za katastar i državnu svojinu, kako je saopštila Mitropolija, nije ostvareno ni stečeno novo pravo, već je ispravljena greška unosa podataka iz rešenja u katastarsku evidenciju.

Ispravljena je i nepravda, tumače predstavnici stručne javnosti za “Vesti”. Oduzeta imovina treba da bude vraćena vlasniku, kaže verski analitičar Draško Đenović i podseća da je u doba komunizma manastir oduzet Crkvi, da je bio u državnom vlasništvu, a onda ga je država predala opštini Cetinje. On vraćanje imovine Mitropoliji vidi kao važnu stvar.

– Crkva je manastir do sada samo koristila, a vlasnik je taj koji odlučuje šta će sa svojim vlasništvom, pa je MCP mogla da dođe u situaciju da joj iz cetinjske opštine kažu da se iseli ili da odluče da sruše objekat – pojašnjava Đenović i dodaje da je Cetinje moglo i da preda to zdanje kanonski nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi koja je to i tražila.

Usvojene su činjenice i argumenti, komentariše istoričar Aleksandar Raković, ukazujući da je nova vlast samo prihvatila ono što jeste, a to je da je manastir vlasništvo Mitropolije.

– To su neporecive istorijske činjenice – objašnjava naš sagovornik.

Raković podseća da je Mitropolija bila samo korisnik što je, smatra on, bio korak vlasti premijera Mila Đukanovića ka preotimanju vlasništva.

Rešenjem Komisije je utvrđeno da je manastir nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti u kojem se vodi i sam manastir.

MCP ističe da to pravo nikad nije uneto onako kako je utvrđeno rešenjem, već je bilo upisano pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine. Uprava je, kažu, na njihov zahtev da se greška ispravi donela “zakonito i pravedno rešenje” i naložila da se evidentira pravo svojine utvrđeno rešenjem 1996. One koji negoduju, MCP podseća da je rešenje podložno proveri drugostepenih organa i nadležnih sudova.

– Zahtevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim crkvama i verskim zajednicama, kao i sa svim nosiocima prava – navela je MCP, ističući da je neprihvatljiv ekstremizam koji bi pretio nasiljem zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava.

KOMUNISTI OTELI MANASTIR: Draško Đenović

Godinama po sudovima

MCP ukazuje da je osporavanje njenih legitimnih i zakonskih prava dugo godina bilo normalizovano, pa se svaki korak, kojim joj neko priznaje neprikosnoveno pravo, posmatra kao naročita privilegija.

– Kriminalizovanje zahteva MCP na ostvarenju prava je diskriminacija i širenje verske netrpeljivosti – kažu u MCP i podsećaju da su bili prinuđeni na višegodišnje postupke u dokazivanju nespornih prava i da su uspevali zahvaljujući nezavisnim, pravdoljubivim pojedincima, organima i sudovima koji su odolevali pritisku režima i odlučivali po pravdi.

Protesti marginalaca

Grupa Cetinjana je zbog odluke o upisu MCP kao vlasnika manastira protestovala pred zgradom vlade, a Aleksandar Raković smatra da iza protesta stoji Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

– Ovaj malobrojni skup je pokazao da je stranka koja je na izborima poslata u opoziciju dezintegrisana. Videli smo nekoliko desetina ljudi, ali ne treba mnogo obraćati pažnju na to. Biti oprezan da, ali smatrati da te snage prošlosti nisu opasnost, jer nemaju podršku ni unutra ni spolja, odnosno ni u Crnoj Gori, niti u međunarodnoj zajednici – zaključio je Raković.