Z. Mirković
Više od podrške: Vladika Andrej na čelu kolone

Svim srcem smo uz našu braću u Crnoj Gori, poručili su Srbi iz Austrije koji su se odazvali pozivu Eparhije austrijsko-švajcarske i Crkvene opštine “Sveti Sava” i u nedelju došli u Beč na veliku litiju i molitveno okupljanje protiv kršenja ljudskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori.

Učesnici litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, održane po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, okupili su se ispred spomenika u Drugom svetskom ratu palim ruskim vojnicima na trgu Švarcenbergplac, odakle su krenuli ulicama centra austrijske prestonice. Na trgu Heldenplac, nadomak sedišta predsednika Austrije, kancelara, kao i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) služena je molitva i upućen apel kojim se iskazuje solidarnost vernicima u Crnoj Gori koji mesecima na miran i dostojanstven način brane svetinje.

– Mi ponosni žitelji Austrije srpskog porekla okupili smo se da bismo skrenuli pažnju naših sugrađana iz cele Austrije, ali i evropske javnosti na nepravdu koja se danas dešava u Evropi. Vlast u Crnoj Gori grubo krši ljudska pravo naših braća i sestara, negira im pravo na jezik, pismo i veroispovest. Donela je zakon kojim želi da oduzme hramove i manastire koje je naš narod vekovima gradio. Apelujemo na predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga, kao i naše predstavnike u parlamentu da učine sve što je u njihovoj moći kako na bilateralnom nivou, tako i evropskom, da se nepravda i nasilje prekinu. Tražimo pravo za našu braću i sestre u Crnoj Gori da imaju ona prava koja imamo mi u Austriji i EU nezavisno od porekla, vere ili nacionalne pripadnosti – navedeno je u apelu pročitanom na srpskom i nemačkom jeziku.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je predvodio litiju, zahvalio se svima koji su došli da zajedno u Beču iskažu saosećanje i solidarnost sa srpskom crkvom i narodom u Crnoj Gori, koji su primorani da od decembra svakog dana idu na ulice i protestuju protiv svršenog čina pred koji ih je vlast u Podgorici stavila.

Okupljeni su istakli da su došli na litiju kako bi pokazali solidarnost sa srpskim vernicima u Crnoj Gori. Miodrag Pribojević, koji već pet decenije živi u dijaspori, ističe da je pravoslavni vernik i da je želeo da dođe da pruži podršku srpskoj braći u Crnoj Gori. Dugogodišnji čitalac “Vesti” naglasio je da je kao vojnik bio u Herceg Novom i da je i tada posećivao manastire i video da tamo živi samo srpski narod. Vinko Kovačević je istakao da je neophodno stati uz srpski narod u Crnoj Gori i sveštenstvo, koji se bore da se ne zatre srpsko ime u toj zemlji. Rekao je da je obilazio manastire u Crnoj Gori i da usvojeni zakon ima samo za cilj otimanje imovine.

Miodrag Pribojević i Vinko Kovačević

Za vladavinu prava

– Pridružujemo se mnogim glasovima koji su već zahtevali povlačenje spornog zakona, tražimo vladavinu prava i demokratiju za sve građane Crne Gore – navodi se, između ostalog, u apelu.

Molitva u više gradova

Vladika Andrej je rekao da je organizovana molitva u više gradova Austrije, dodajući da je usvojeni zakon teret po buduće demokratske procese u Evropi, a tiče se i Austrije, koja želi da u svojim okvirima obezbedi mirovni demokratski napredak ujedinjene Evrope. Uputio je apel austrijskim i evropskim vlastima da stanu u odbranu prava naroda u Crnoj Gori, te se posebno zahvalio što je Grčka pravoslavna crkva na litiju poslala svog predstavnika, kao i rimokatolička crkva.

Narodne nošnje i ikone

Mališani čuvaju korene

Jelica Štajdohar, koja je na litiju došla sa svoje troje dece, koja inače igraju folklor u SKC “Stevan Mokranjac”, kazala je da je osećala potrebu da svojim izlaskom na litiju pokaže solidarnost sa svojim srpskim narodom. Ona je istakla da niko nema pravo na zatiranje srpskih korena u Crnoj Gori, a pre svega crkve.