Vesti
RADOST BRZO STIGLA: Azra sa decom

Samo jedan dan bio je dovoljan dobrotvorima iz dijaspore, mahom zemljaka rasutim širom Evrope, da nakon apela u “Vestima” i na portalu Ljudske sudbine humanitarca i našeg saradnika Hida Muratovića reše brojne probleme siromašne samohrane majke Azre Čalaković iz naselja Svračići kod Tutina.

Nesebična podrška

Donacijama dobrotvora i nesebičnim angažovanjem radnika elektrodistribucije u Tutinu, Azra je uspela da izmiri dug za struju, koji joj je ostavio njen bivši suprug, obezbedi ogrev, namirnice i školski pribor za svoje mališane, za koji dan će stići i dva nova ležaja i mašina za pranje sudova.

Munjevito, kako to obično biva u ovom kraju, Azri i njenoj deci stigla je pomoć od dobrotvora iz cele Evrope, ukupno oko 3.500 evra, oko 2.600 evra potrošeno je za izmirenje duga za struju i troškove strujomera i ponovnog priključenja, ostatak će biti utrošen za kupovinu dva ležaja, mašine za pranje sudova i drugih kućnih potrepština. Siromašna Azra, koju je suprug ostavio u dugovima i nemaštini, i njeni mališani ponovo imaju svetlo, deca će moći da se okupaju, pišu domaće zadatke i spreme za školu koju su nameravali da napuste – priča Hido Muratović, koji se puno angažovao i u ovom “slučaju” i naglašava da su, osim dobrotvora iz dijaspore, puno pomogli i žitelji Tutina i Novog Pazara.

Porodici Čalaković već je stiglo oko 15 metara drva, još neki dobrotvori izrazili su želju da Azri i deci besplatno obezbede ogrev i da im i ubuduće šalju pomoć, dijaspora poreklom iz ovih krajeva još jednom je potvrdila svoju velikodušnost i dobrotu, u humanitarnim akcijama Tutinci uvek prednjače, baš zbog toga mnogi ovu varoš na Pešteru nazivaju gradom sevapa i dobrote, hvala im, bog im dao sreće i zdravlja, mnogo je još sirotinje u ovom kraju, biće još akcija i prilaka da potvrdimo solidarnost koja je uvek krasila ljude iz ovih krajeva ma gde živeli – poručuje poznati humanitarac i navodi samo neka imena dobrotvora iz dijaspore koja su Čalakovićima poslala pomoć.

Spas u pravi čas

Od Emira Šahmana iz Luksamburga stiglo je 500 evra, braća Etemović iz Nemačke, vlasnici poznatog hotela Bosfor u Novom Pazaru, poslali su 300 evra, Nermin Husović iz Austrije 100 evra. Još četiri vredne donacije stigle su iz Nemačke, dobrotvor Rafet Ćosović poslao je 1.000 evra, Mukadesa Nurović 200 evra, Šefik Tutić 1.000 evra i Edis Šabotić 50 evra. Dobrotvor Šefik Tutić obezbedio je Čalakovićima i novac za pet metara drva.

– Presrećni smo i uzbuđeni, naš život promenio u jednom danu, čim su čuli za naše navolje, mnogi su požurili da nam pomognu, ovo je pravi primer humanosti i dobrote, mislili smo da ćemo zimu provesti u mraku, da će nam u kući biti hladno, da nećemo moći da uključimo bojler da se deca okupaju i da će moji mališani zbog toga morati da napuste školu, hvala bogu i dobrim ljudima to se neće dogoditi, dosta smo se patili, trpeli i svega se odricali, mrak, sveće i petrolejka sada su naša prošlost – kaže Azra.

PRVA POMOĆ: Namirnice i odeća

Knjige i pribor

Kuća će nam biti topla, imaćemo i nove kaučeve, radujemo se i mašini za pranje sudova, mnogo nam znače i namirnice, knjige i školski pribor koji smo dobili, bogu se molimo da čuva i nagradi sve naše dobrotvore, hvala puno i radnicima tutinske elektrodistribucije koji su takođe pokazali veliku želju da nam pomognu – ističe Azra Čalaković i posebnu zahvalnost upućuje “Vestima” i humanitarcu Hidu Muratoviću.

Skupo školovanje

Neće nam ni ubuduće biti lako i svaka pomoć biće nam dragocena, ali će nam biti mnogo lakše, teško je bez ikakvih prihoda i plate hraniti i školovati petoro dece, sudbina je htela da bude tako, sada znamo i da nismo sami i da će nam, kad god budemo u nevolji, dobri ljudi priteći u pomoć – naglašava samohrana Azra sa Peštera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here