Svetosavski bal naša vizit karta

0

Predstojeći 18. Svetosavski bal u Beču organizovaće Srpski centar, udruženje koje je oživelo ovu tradiciju Srba u Austriji. Srpski centar, u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, biće domaćin Svetosavskog bala, koji će se održati 24. januara u bečkom hotelu Šenbrun.
Srpski centar time, posle tri godine pauze ponovo preuzima organizaciju ove velike, značajne manifestacije.

Počelo je 1846.
Srpski centar je pre 18 godina oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.
Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal pa je tako nastao "Srpski kvadril", koji je premijerno izveden na prvom balu.

Predsednik Srpskog centra Milorad Mateović i predsednik Zajednice Borislav Kapetanović ističu da je odlučeno da se da veći značaj balu i da će s tim u vezi biti oformljen počasni komitet, sa željom da se u njega uključi što više srpskih organizacija u Austriji.
Oni naglašavaju da je želja da postoji jedinstvo i da bal bude saborna manifestacija, koja će predstaviti srpski narod u Austriji.
– Ovaj bal treba da bude vizit karta Srba u Austriji – podvlači Mateović dodajući da je pokroviteljstvo nad balom preuzeo gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, a podršku gradskih vlasti, obećala je ministarka za integraciju u gradskoj vladi Sandra Frauenberger.
Program bala, vratiće se na prvobitni koncept i biće tipično balski, a o učesnicima će organizatori naknadno obavestiti zainteresovane.
Detaljnije informacije o balu mogu se dobiti na telefone organizatora 0664 735 362 33 i 0664 450 30 85.
Svetosavski bal je uvršten u bogatu balsku sezonu alpske republike.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here