EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se naš svet suočava sa egzistencijalnim izazovima, ali da je svet više podeljen nego bilo kada u proteklih 75 godina.

On je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, na panelu o globalnom poretku istakao da je ta podeljenost bila manje opasna nego za vreme Hladnog rata, jer je pretnja od nuklearnog rata sada stvarna.

“Danas, u našem multipolarnom svetu, još uvek se suočavamo sa nuklearnom opasnošću. I nosimo se sa još dve pretnje sa egzistencijalnim dimenzijama – klimatskom krizom i rizicima od nekontrolisane veštačke inteligencije. I nismo bili u mogućnosti da preduzmemo efikasne korake da odgovorimo ni na jedan od ovih egzistencijalnih izazova”, rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, iako je multipolarnost stvorila važne mogućnosti za ravnotežu i pravdu, prelazak na multipolarnost bez jakih globalnih institucija može da napravi haos.

“Kada su odnosi moći nejasni, opasnosti od agresivnog oportunizma i pogrešnih proračuna rastu. A danas vidimo da zemlje rade šta god žele bez odgovornosti. Čini se da je nekažnjivost ime igre. I zato svi moramo biti odlučni da ponovo uspostavimo primat vladavine prava. Kao što Minhenski izveštaj o bezbednosti jasno pokazuje, relativni dobici kroz takmičenje između zemalja imaju prioritet u odnosu na apsolutne dobitke za sve kroz saradnju. A krize se množe, povezane sa konkurencijom i nekažnjavanjem”, ocenio je on.

On je naglasio da, kada bi zemlje ispunile svoje obaveze prema Povelji UN i međunarodnom pravu, svaka osoba na zemlji bi živela u miru i dostojanstvu, ali da je problem što mnoge vlade ignorišu ovu obavezu, a milioni civila su platili užasnu cenu.

“Ništa ne može da opravda nesavesne terorističke napade koje je Hamas pokrenuo 7. oktobra protiv Izraela. I ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda u vojnom odgovoru Izraela. Situacija u Gazi je ćorsokak u globalnim odnosima. Nivo smrti i razaranja je šokantan sam po sebi. A rat se takođe širi preko granica širom regiona i utiče na globalnu trgovinu”, rekao je on.

On je rekao i da nam je očajnički potreban pravedan i održiv mir za Ukrajinu, za Rusiju i za svet, ali mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom, koji uspostavlja obavezu poštovanja teritorijalnog integriteta suverenih država.

“I širom sveta, od Sahela do Libije i Sudana, od Velikih jezera do Roga Afrike, od Jemena do Mjanmara, potrebni su nam zajednički napori da ojačamo regionalne organizacije i da globalne sile izvrše pritisak na strane u ratu da dođu za mirovni sto i ostvare svoje ciljeve kroz pregovore. Nedavna odluka Saveta bezbednosti da podrži mirovne i protivterorističke operacije pod vođstvom Afričke unije je važan korak u pravom smeru”, rekao je on.

Pored toga, rekao je Gutereš, potrebno je da ojačamo globalnu arhitekturu mira i bezbednosti da bismo se nosili sa današnjim pretnjama i izazovima.

“Oni koji su sastavili nacrt Povelje UN nisu zamislili klimatsku krizu, veštačku inteligenciju ili sajber oružje. Nova agenda za mir, o kojoj će se raspravljati na Samitu u septembru, ima za cilj da ažurira naše sisteme kolektivne bezbednosti, zasnovane na umreženijem i inkluzivnijem multilateralizmu za svet u tranziciji”, rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here