pixabay.com

Međunarodna trgovina smanjila se u sva četiri tromesečja prošle godine, a padovi su intenzivirani i u ovoj usled pandemije koronavirusa.

Zbog toga je svetska ekonomija u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara, pokazuje novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC).

Prema izveštaju ITC-a, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo oko 21 odsto u odnosu na godinu ranije, prenosi Biznis.ba.

Iako se Kina u martu malo oporavila, pandemija je počela da pogađa izvoz iz drugih zemalja, piše Raša tudej.

“Potpuni efekti krize još uvek nisu vidljivi, jer je većina zemalja počela da zatvara granice krajem marta i aprila”, naveli su iz ITC-a, a podaci za ove mesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja izveštaja.

Blokade u Kini, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imale su najveći uticaj na međunarodnu trgovinu, jer su ove tri ekonomije, kako se navodi u istraživanju, glavni igrači u globalnim lancima snabdevanja, pa su stoga važni uvoznici sirovina, delova i komponenti.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici će izgubiti više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 odsto tih gubitaka povezano je s privremenim kršenjem lanca snabdevanja s EU.

Prema podacima ITC-a, tri glavna trgovačka centra – Kina, SAD, EU, čine 63 odsto uvoza svetskog lanca snabdevanja i 64 odsto izvoza.

Stoga ICT navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara usled pandemije.

U izveštaju se navodi i da je pandemija ozbiljno pogodila više od 55 odsto svih malih i srednjih preduzeća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here