Bužim, grad na severozapadu Bosne i Hercegovine, opravdano nosi epitet grad blizanaca. Od oko 20.000 stanovnika, trenutno je oko 200 blizanaca. Sama činjenica, da je u četiri ratne godine rođen 21 par, govori da je Bužim grad sa najviše blizanaca u regionu.

Kako govore Bužimljani, postala je praksa da se, umesto iščekivanja muškog ili ženskog deteta, u ovom gradu iščekuju blizanci. Gotovo svuda ćete u ovom gradiću sresti blizance.

– Ima jednojajčanih, dvojajčanih, istopolnih ili oba pola. Svaka druga kuća ima blizance – govori za “Avaz” Šefika Aldžić. I sama ima dve ćerke, bliznakinje, Saru i Laru koje imaju po 11 godina.

Trenutno, u samom centru Bužima očekuje se rođenje blizanaca, a jedan par je rođen prošlog meseca. Neki od njih su se raselili, ali redovno se vraćaju u rodni grad, pa je u planu godišnja organizacija druženja blizanaca u Bužimu.

– Biće podneta i inicijativa da se postavi tabla na ulazu u grad, na kojoj će pisati Bužim, viteški grad i grad blizanaca – najavljuju Bužimljani.

Posle toga, kako govore, planiraju i osnivanje udruženja blizanaca, čiji će predsednik biti blizanac. Ranija medicinska istraživanja su pokazala da je taj fenomen vezan za žene, a ne za muškarce.