MC Odbrana
Novi adut srpske namenske industrije: Digitalizovani Oganj

Proizvodi domaće namenske industrije Pasars, Oganj, platforme “Mali Miloš”, oklopna vozila BOV OT, kao i balističke uniforme za vojnike, na velika vrata ulaze u Vojsku Srbije, o čemu svedoči potpisivanje ugovora o nabavci opreme i naoružanja nove generacije za potrebe srpske armije, kojem je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Ministar Stefanović je istakao da će vojska u narednim godinama biti dodatno opremljena zahvaljujući domaćoj pameti, ali i dobroj saradnji Ministarstva odbrane i fabrika namenske industrije.

Među sredstvima čija je proizvodnja i isporuka ugovorena je Pasars 16 – modernizovani protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem baziran na topu Bofors 40 mm. Ovaj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Drugo oruđe je digitalizovani Oganj, odnosno modularni samohodni višecevni raketni lanser LRSVM M18, čime će raketna artiljerija dobiti nove mogućnosti. Prototip LRSVM M18 Oganj nastao je modernizacijom samohodnog višecevnog lansera raketa SVLR Oganj 128 mm M77.

Nosilac razvoja ovog projekta je Vojnotehnički institut, sistem integrator-proizvođač Prva petoletka – Namenska Trstenik, a među većim kooperantima odbrambene industrije koji su učestvovali u ovom projektu su i Zastava TERVO i FAP Priboj.

Vojni stručnjaci ističu da je veoma dobro što se Vojska Srbije oprema proizvodima domaće namenske industrije, koji ne zaostaju za onima koji se nude na svetskom tržištu.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković ističe za “Vesti” da je “jačanje sopstvenih kapaciteta put nezavisnosti, sigurnosti i dobre opremljenosti vojske”.

– Oslonac na sopstvene kapacitete jeste najpouzdaniji i najekonomičniji način opremanja vojske. Razvoj savremenih sredstava borbene i neborbene tehnike danas je ubrzan i teško je pratiti vodeće svetske proizvođače. Ta oprema je po pravilu skupa i njena kupovina zavisi od dobre volje zemlje proizvođača. Zato je najbolje da sve što možemo proizvodimo sami – ističe Diković.

On kaže da nije nimalo slučajno što je poslednjih godina došlo do ekspanzije domaće namenske industrije.

– U poslednjih desetak godina planski su stvarani kapaciteti, a imamo iskusne, ali i mlade inženjere koji mogu da stvaraju nova, ali i modernizuju postojeća oruđa i oružja. Najbolji primeri su puške, puškomitraljezi, oklopna borbena vozila, bespilotne letelice, artiljiljerijska oruđa – naglašava general Diković.

I nekadašnji načelnik Vojne akademije, a sada predsednik Subnora, general Vidoje Kovačević slaže se sa ovom ocenom.

– Dugo smo se bez razloga stideli naše pameti. Pokazalo se da imamo i znanja i potencijala da pariramo mnogim svetski priznatim proizvođačima naoružanja i vojne opreme. Uveren sam da će u narednom periodu doći i do značajnijih izvoznih ugovora jer proizvodi naše namenske odskaču kvalitetom, a istovremeno su konkurentni cenom. Uostalom, Nora koju smo izvezli na Kipar već izaziva ogromnu pažnju vojnih stručnjaka – ističe Kovačević.

Novi ugovori za “Lazara” i “Miloša”

Ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo je da je oklopno vozilo nove generacije BOV OT namenjeno zaštiti vojnika i da će se s njim u naredne dve godine značajno podići efikasnost Vojske Srbije.

– Drago mi je da vidim da se radi danonoćno, da ljudi zaista ne odmaraju, već rade čak i u ovim složenim vremenima pandemije kovida, poštujući sve mere ostvaruju rezultate. Takođe, očekujem da će tokom naredne nedelje biti potpisani i ugovori za kupovinu novih “Lazara” i “Miloša”. Nastavićemo da ulažemo i u opremanje vojske i u ljude i u njihovu zaštitu jer je vojska najčvršći stub odbrane Srbije – rekao je ministar Stefanović.

Potrebni elektronski sistemi

General Vidosav Kovačević kaže da bi Srbija u budućnosti trebalo više da ulaže u kupovinu dronova, odnosno nabavku sistema za elektronsko ratovanje.

– To je najbolji način da se zaštiti ljudstvo, a prednost neutralnosti Srbije je što te uređaje možemo da kupujemo i na Zapadu i na Istoku, odnosno da za našu vojsku odaberemo najbolje i najpouzdanije – ističe Kovačević.

Nore grmele na Kipru

Krajem prošle nedelje na vojnoj vežbi oružanih snaga Kipra prvi put su dejstovale i srpske haubice Nora, koje se odnedavno nalaze u naoružanju ove zemlje. Vojnoj vežbi, održanoj na strelištu u Kitiju, pred ministrom odbrane Kipra Haralambosom Petridisom i komandantom Nacionalne garde general-pukovnikom Demokritosom Zervakisom, prisustvovao je i ambasador Srbije u toj zemlji Marko Blagojević.

Oružani sistem Nora Aleksandar TGS je srpske proizvodnje i sastoji se od samohodnih haubica 155 milimetara tipa Nora B52KE, oklopnih vozila tipa “Miloš” i sistema za osmatranje.