Svetsko prvenstvo u fudbalu u 3D tehnologiji!

0

Ovaj događaj trebalo bi da bude najveći podsticaj komercijalizaciji televizijske 3D tehnologije u domaćinstvima širom sveta. Svi veliki proizvođači u završnim su pripremama za izbacivanje na tržište revolucionarnih televizijskih prijemnika. Kompanija "Sony" osigurala je ekskluzivno pravo penosa fudbalskih utakmica u 3D tehnologiji.

 

Na glavnim trgovima Berlina, Londona, Meksiko Sitija, Pariza, Rima i SIdneja prikazivaće se utakmice snimljene u 3D tehnici. Očekuje se da će zainteresovani biti smešteni u posebnim prostorijama, gde će uz pomoć 3D naočara pratiti utakmice. "Sony" će uz to snimiti i sve utakmice u 3D tehnologiji, da bi ih nakon prvenstva prodavao.

 

Osim toga, američka sportska TV kuća ESPN prenosom prve utakmice prvenstva JAR – Meksiko, 11. jun, započinje emitovanje sportskog 3D kanala. U toj kompaniji najavljuju da će do kraja godine prenositi najmanje 85 sportskih događaja.

 

Trodimenzionalnu sliku do sada ste mogli vieti samo u bioskopima. Da biste isti takav ugođaj imali i u svojoj kući, morate kupiti novi televizor koji može proizvesti trodimenzionalni signal. Većina proizvođača u ovoj fazi kupcima će nuditi gledanje TV programa uz pomoć specijalnih naočara.

 

Kompanija "Philips" još razvija 3D televizor WOW koji bi trebalo da omogući gledanje bez tog pomagala. Cene ovih televizora kreću se od 3 do 12 hiljada američkih dolara, zavisno od veličine ekrana.

 

 

Kompanija "LG" očekuje da će ove godine prodati oko 400.000 takvih televizora.

 

Ekran tih televizora premrežen je posebnim vrstama sočiva kroz koje prolazi signal. Sočiva proizvode više skupova uparenih slika, a mozak interpretira spojene slike kao 3D. Kao lošu stranu 3D slike ističe se izazivanje mučnine kod gledalaca.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here