EPA/Georgi Licovski
Milo Đukanović

Najnovija politička dešavanja u Crnoj Gori govore to da je inicijativa URA o poverenju vladi pokazala jasan otklon od pobede na izborima 30. avgusta 2020 godine, to jeste povratak DPS-a na ovaj ili onaj način, kaže profesor Savo Marković za Sputnjik.

On ističe da, ako ćemo objektivno da analiziramo, treba reći da ovim potezom URA svi gube samo DPS dobija.

– DPS se vraća na vlast, ne kroz odškrinuta vrata već širom otvorena vrata, jer se nijedan značajan zakon u Skupštini neće moći doneti bez glasova poslanika DPS-a, pa će oni ucenjivati tu manjinsku vladu sa rešenjima koja će odgovarati DPS-u. Dakle, neće biti obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, neće se doneti zakon o poreklu imovine, a ja mislim da neće biti ni promena u specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i da će Milivoj Katnić i dalje biti glavni specijalni tužilac. Dakle, DPS, ovim potezom URA dobija sve ono što je izgubio na parlamentarnim izborima 30. avgusta – smatra Marković.

Jedino DPS na dobitku

On ističe da celokupna vladajuća koalicija i vladajuća skupštinska većina nije bila na visini zadatka, nije bila dostojna istorijskog trenutka i šanse koja joj se nezasluženo ukazala.

– Velika vremena su za velike ljude – primećuje Marković.

On zaključuje da bi u ovakvom raspletu događaja dobio jedino DPS.

– Zato bi jedino ispravno rešenje u ovakvim političkim krizama bilo da se organizuju novi parlamentarni izbori. Ovako dolazi do prekrajanje izborne volje ili političke korupcije što nikog normalnog u Crnoj Gori više ne iznenađuje, jer je političkih korupcija bilo u svakom izbornom procesu. Setimo se izbora u Nikšiću, pa slučaj Darka Pajovića koji je nagrađen da bude ambasador u Kini. Sve ovo pokazuje da smo mi još uvek u nekom pretpolitičkom društvu i da kod nas nema ni D od demokratije – kaže Marković.

– Imamo problem sa demokratskim načelima i efektuiranjem onoga što je izborna volja – kazao je komentarišući predlog URA o manjinskoj vladi za TV Vijesti, jedan od osnivača organizacije „Kod“ i analitičar Srđan Perić, nekada partijski drug Dritana Abazovića u Pozitivnoj.

– Nakon jučerašnjeg dana možemo slobodno Crnoj Gori reći da od demontaže Demokratske partije socijalista nema ništa, to nam mora biti jasno – poručio je Perić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here