EPA/Petrit Prenaj

Pristup dijalogu i normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedna je od centralnih tema za većinu kandidata za premijera tzv. Kosova na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima, 6. oktobra.

Dva, od pet kandidata za premijera, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova i Aljbin Kurti iz Pokreta Samoopredeljenje, isključili su mogućnost da predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, rukovodi dalje tim procesom.

Prištinska Koha piše da Osmanijeva i Kurti smatraju da kosovska vlada treba da ima glavnu ulogu u dijalogu ubuduće.

„Dijalog treba da vodi vlada”, rekla je ranije Osmani i dodala da nakon što vlada postigne dogovor i sporazum bude potpisan i ratifikovan u parlamentu predsednik (Tači) Tači u svemu tome imaće ceremonijalnu ulogu da stavi potpis na dekret o ratifikaciji sporazuma.

Kurti poručuje da Tači treba da bude isključen iz dijaloga sa Beogradom, i da proces treba da vodi kosovska vlada.

Kurti je, piše Koha, rekao da, ako preuzme mesto premijera, prvo će inicijarati preispitivanje svih do sada potpisanih sporazuma u okviru briselskog dijaloga. Osim Omsanijeve i Kurtija, kandidati za kosovskog premijera su još Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj.

1 COMMENT

  1. Gospodo!Bilo kakvi komentari i bilo kakva mišljenja ovde u Srbiji o Kosovu ništa ne znače.Ko će tamo biti izabran sasvim je svejedno,samo će se posle tih izbora ubrzati otcepljenje Kosova i njegovo medjunarodno priznanje hteli mi to ili ne.To hoće aMerika i kraj priče.Besmileno je zamarati se temom Kosova danas kad je o tome odlučeno još za vreme bivše vlasti,a niko nije od srpskih zvaničnika reagovao.Prihvatili su zdravo za gotovo,ali to Kosovo da ne bude zablude nije problem samo ove i bivše vlasti ono seže dalje mnogo dalje od današnjih dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here