Lična arhiva
Podrška najugroženijima

Među prvima na liniji odbrane najugroženijih sugrađana, onkoloških pacijenata, tokom proteklih meseci pandemije COVID-19 (koronavirusa), našao se i prvi hospis u Srbiji (Centar za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu) BELhospice.

Ova dobrotvorna organizacija i njen multidisciplinarni tim su sve vreme tokom vanrednog
stanja pružali značajnu psihosocijalnu podršku ne samo obolelima, već i članovima njihovih
porodica. I nastavljaju to da čine u nesmanjenom ritmu, pomažući ne samo na taj način, već organizovanim kućnim posetama, ali i u vidu ustupanja medicinskih pomagala na korišćenje.

– Multidisciplinarni tim BELhospice centra čine dva lekara specijaliste, četiri medicinske sestre, socijalni radnik i koordinator za duhovna pitanja, a po potrebi se u zbrinjavanje uključuju psiholog i grupa volontera. Od kada je zvanično proglašena pandemija COVID-19 (koronavirusa), ceo tim BELhospice preusmerio je svoje snage na to kako pomoći najugroženijima – pacijentima obolelim od raka i njihovim porodicama. Reč je prevashodno o pacijentima koji su zbog karantina poslati na kućno lečenje bez ikakvih daljih informacija, zbog čega su ostali uskraćeni za adekvatnu pomoć. Mi smo bili tu da ih usmerimo, pomognemo oko korigovanja postojećih terapija, posebno vezanih za bol, koji ih najviše muči. Mnogi su bili ogorčeni, ljuti i uznemireni jer su prepušteni sami sebi – istakla je dr Miljana Damnjanović.

Mere izolacije za onkološke pacijente i dalje stoje na snazi,zbog čega BELhospice tim nastavlja da pruža svoje besplatne usluge uz sve propisane mere i kroz kućne posete. Za najugroženije nema predaha. Sama činjenica da ova dobrotvorna organizacija pruža
potpuno besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja i da se finansira isključivo od donacija i humanitarnih akcija, za mnoge Beograđane je skoro pravo otkrovenje i izaziva potpunu nevericu.

– BELhospice sam pozvala pošto sam bila uplašena, budući da mi je otac onkološki pacijent, nepokretan i da ga sama negujem. Nisam verovala da su im usluge besplatne, to je bilo prvo prijatno iznenađenje. Drugo, njihova ekipa je samo nekoliko dana po pozivu već bila kod nas da sazna sve detalje. Na njihov predlog ubrzo nam jedonet i dekubitni dušek na korišćenje. Imali smo zaista razna iskustva od kada se tata razboleo. Poslednje je i to da je otpušten na kućnu negu iz palijativne jedinice KBC Zvezdara odmah pošto je proglašena pandemija. Bio je i u lošijem stanju nego kada je tamo otišao. Zahvaljujući BELhospice
timu, uspeli smo da ga oporavimo. Mnogo je teško gledati bližnjeg kako se muči i kada
imate kome da se obratite, ko sve to razume i pomaže da to prevaziđete, doživljavate ih kao najbliže članove porodice. Koliko sam im samo zahvalna, zaista je teško opisati. I sada nas stalno zovu da čuju kako je tata, kako sam i ja, treba li nam nešto. Takvu pažnju,
brigu i tako sjajne ljude ne možete sresti svaki dan i bilo gde. U to sam sasvim uverena – istakla je jedna od korisnica BELhospice centra.

Da bi nesmetano nastavili sa radom i brigom o pacijentima i korisnicima centra koji su u terminalnoj fazi bolesti i BELhospice je potrebna podrška dobrih ljudi koji saosećaju sa najugroženijom grupom, u ovom slučaju pacijentima obolelim od raka za koje borba sa posledicama virusa nije ni izbliza završena. Podržavajući njih postajete i vi deo nezamenljivog tima.

Kako pomoći?

Kako biste uputili donaciju u USD, možete učiniti to naračun Unicredit banke:
BELHOSPICE BEOGRAD DALMATINSKA 72-74, BEOGRAD, SERBIA
IBAN: RS35170000023003002643
SWIFT: BACXRSBG
Na račun u EUR:
IBAN: RS35170000023003000509
SWIFT: BACXRSBG

Dinarski račun je: 170-230030536-65
A ukoliko želite da donirate neko pomagalo, možete stupiti u kontakt sa zaposlenima u Centru putem telefona na brojeve:
+381 63 85 798 36,
+381 63 87 454 25
+381 11 3343 311 i saznati na koji način možete to da učinite. Svaka pomoć se
računa.

Hvala što postojite

Koliko postojanje BELhospice centra zapalijativno zbrinjavanje znači samim pacijentima, kao i njihovim članovima porodica, najbolje oslikava i jedna od poruka upućena od strane njihovih korisnika:

– Vest o neizlečivoj bolesti bližnjeg je težak udarac za celu porodicu. Osećaj bespomoćnosti i straha ponekad parališe, učini da ne znamo šta nam je činiti.
U ovakvim trenucima saznanje da postoji jedna organizacija kojoj je jedini cilj da pomogne velika je uteha i podrška. Zahvalni smo na stručnoj pomoći, na opremi, na brizi, na savetu i najvažnije na lepim rečima koje su tati, a i svima nama mnogo značile. Hvala svim članovima tima koji su bili uz nas. Nadam se da će se
steći uslovi da vaša organizacija raste i pomogne svima kojima su palijativno
zbrinjavanje i nega potrebni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here