facebook.com
Maskot kula

Ni pet dana posle evakuacije stanara iz višespratnice u Maskotu na jugu Sidneja, Vlada Novog Južnog Velsa još nije dobila ni slovo od izvođača radova na ovoj funkcionalno oštećenoj zgradi. Prošlog petka jedna od takozvanih Maskot kula evakuisana je zbog zabrinutosti inženjera koji su pregledali pukotine u strukturi i fasadi zgrade na Burk ulici podignute pre deset godina.

Tokom čitave ove sedmice Okružni savet Bejsajd (Bayside Council) nije uspeo da pronađe originalnu aplikaciju za gradnju iz 2003. godine, koja se navodno nalazi u magacinu izvan prostorija Saveta. Međutim, na propratnim dozvolama za gradnju kao izvođači radova navedene su arhitekronska firma Krikis Tayler Architects i građevinska kompanija J&B Elias.
Uprkos tome, ni državne vlasti, ni Opština Bejsajd nisu kontaktirali graditelje Maskot kula.

Iz Ministarstva za bolje regulisanje i inovacije kažu da “još nisu sigurni ko je odgovoran za izgradnju” i naglašavaju da “država nije bila odgovorna za izdavanje upotrebnog sertifikata”. S druge strane, lokalni organi Bejsajda pravdaju se činjenicom da je kontaktiranje izvođača u nadležnosti kompanije za održavanje zgrade (strata) i menadžera solitera.

Nadležni su u sredu dozvolili stanarima iz 60 apartmana koji su ocenjeni kao “delimično pristupačni” da u pratnji uđu u svoje stanove i uzmu neophodne lične stvari. Takođe, iz firme Strata Choice koja održava zgradu saopštili su da će morati da plate sumu od 1,1 milion dolara, odnosno na hiljade dolara po stanu, za troškove nastale pucanjem konstrukcije. Tu su uključeni troškovi inženjerskih kontrola i radova, zaštite zgrade, troškova za pravne usluge, kao i izdataka nastalih prilikom evakuacije.

Prema tvrdnjama menadžmenta zgrade, zahtev po osnovu polise osiguranja da se stanarima plati privremeni smeštaj je odbijen od strane osiguravajuće kuće. Mnogi stanari kažu da prolaze “kroz najveći pakao u životu”, kao i “kroz velike mentalne i finanijske teškoće”.

Jedno je sigurno, posle sličnog incidenta na Opal kuli u sidnejskom Olimpik parku, državne vlasti moraće nešto da preduzmu po pitanju zakonskih regulativa i izdavanja dozvola za gradnju. Usled velikog obima građevinskih projekata i brzog tempa gradnje, evidentno je došlo do povećane potrebe za firmama i radnicima, pa se na tržištu angažuju i oni koji ne mogu da odgovore visokim zahtevima kvaliteta i bezbednosti. U svemu, najviše trpe oni koji su papreno platili za kupovinu stanova ili plaćaju njihovo iznajmljivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here