pixabay.com

Samo do pre 30 godina Zapad je sam pravio većinu lekova, dok se danas 80 odsto svih osnovnih supstanci proizvodi u Kini, piše Figaro. Sada se sve češće čuju pozivi da se proizvodnja opet vrati u zapadne države, ali nije to tako jednostavno.

“Naše zdravlje u velikoj meri zavisi od Kine” prema rečima autora članka, sa takviom realnošću su se suočili stanovnici zapadnih država vreme pandemije korone, kada je postalo jasno da su skoro sve države sveta predale Kini svoj suverenitet u medicinskoj bezbednosti.

U Kini se sada proizvodi više od 80 odsto glavnih supstanci koje se koriste u farmaciji. Štaviše, ako pogledamo na antibiotike koji se koriste u SAD, vidimo da se 97 odsto supstanci od kojih se oni prave proizvode u Kini, iako te države smatraju jedna drugu geopolitičkim neprijateljima. Veruje se da se mnogi preparati proizvode u Indiji, ali i ona na 80 odsto zavisi od kineskih sastojaka.

„Svi putevi vode u Kinu“, navodi list reči stručnjaka Rozmari Gubsona.

U farmaceutskoj industriji su nekad govorili da je to globalno tržište. Međutim, globalna nestašica vitalnih lekova u trenutku zaustavljanja kineske proizvodnje naterala je svetske lidere da se zainteresuju ovim pitanjem. Oni su morali da odgovaraju na zahteve nacionalnih farmaceutskih kompanija i zamisle se nad diverzifikacijom i povratku ključne farmaceutske proizvodnje u domovinu.

Francuski stručnjaci govore da već 10 godina dižu uzbunu povodom ovog problema. Pre svega, fale im preparati protiv upale, raka, za reanimaciju, za srce, kao i anestetici. Nedostaci u lekovima rastu kako rastu potrebe kod samih država-proizvođača.

Međutim, države ne reaguju na pozive, žale se farmaceuti iz različitih država. Prema njihovim rečima, oni se obraćaju svojim vladama, podnose referate, ali na vlast vrši uticaj farmaceutski lobi. Smatralo se da se ne mora misliti o lokalnoj nezavisnosti u ovoj sferi, jer je sve u tržištu i ono uvek reaguje na potražnju. Međutim, sada su svi zatvorili granice i bore se za maske i lekove.

Na primer, u Evropi se više ne proizvodi paracetamol, iako je još 80-ih godina u Evropi bila snažna farmaceutska industrija i oko 80 odsto glavnih supstanci se proizvodilo na starom kontinentu. Međutim, poslednjih 30 godina proizvodnja se preselila u zemlje u razviju, jer je tamo proces jeftiniji i pravila za očuvanje životne sredine labavija.

Tokom epidemije u Americi su shvatili koliko zdravlje zavisi od njihovog ličnog konkurenta.

„Ako Kinez bude želeo da nas uništi, samo će prestati da nam isporučuje lekove“, navodi autor članka reči američkog ekonomiste koji je povezan sa Belom kućom.

I u samoj Kini to znaju. Oni su na vrhuncu epidemije razmatrali i da prekinu isporuke kineskih lekova u druge države. Kineski mediji su pisali da bi takvim scenariom SAD zaronile u okean virusa korone. Kao odgovor, SAD su predložile zakon kojim se zahteva vraćanje proizvodnje lekova kući. Međutim, to nije tako jednostavno: to je dug, skup i vrlo komplikovan put.

4 COMMENTS

  1. Ja ne bi puno brinuo zbot toga, da sam na njhovom mestu, zamisli, da je sve u rukama Trampa, pa on opšte ne bi morao da krade!

  2. Herbalna medicina, biljke lekovite a antibiotik baš kada mora i to ciljano a ne širokog Spektra. Kod korone vruće parenje pluća i bez skidanja temperature lekovima i 4.dana ako se čovek bori za vazduh obavezno zvati doktora a ako su simptomi samo slabi kašalj i temperatura-ostati kod kuće. Ne lečiti koronu kortizonima i antibioticima onda se imuni sistem neće izboriti Imam informaciju iz prve ruke i znam šta pišem. Pozdrav svima

  3. 70-godišnjak, Austrijanac je imao 14 dana temperaturu 38.5 u proseku a njegova žena 8 dana 37.5 u proseku.Pario se
    i odmarao i nikako medikamente za obaranje temperature. Preko telefona smo pričali i verovatno nije oprao prethodno ruke

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here