M. Ninović
GLOBALNI PROBLEM: Radojica Berak

Glavni i odgovorni urednik portala ‘Svet Australia’, novinar i bivši urednik i jedan od osnivača današnjeg “Srpskog Glasa”, Radojica Rade Berak, o nastaloj pandemiji koronavirusom staloženo priča:

– Bez obzira da li je korona virus deo neke političko-trgovinske igre Kine i Amerike, kako neki teoretičari kažu, i u šta i lično dosta verujem, ili je u pitanju opasan virus, on odnosi hiljade života širom sveta i ne može mu se pristupati laički. Mislim da nisam otkrio toplu vodu ako kažem da koliko god je to moguće treba da se čuvamo i pridržavamo uputstava relevantnih institucija. Lično mislim da ova paranoja u vezi pražnjenja stalaža po prodavnicama neće dugo potrajati i da će se sve postepeno vratiti u normalu. Pandemija korona virusa je globalni problem i siguran sam da države čine sve da se ovoj pošasti stane na put.

Gospodin Berak, međutim, ističe još jedan problem koji je posledica ove situacije.

– Mnogi ljudi su zbog virusa ostali bez posla, bez prihoda i to će svakako imati nesagledive posledice. Kompanije širom sveta su u kolapsu, stock market je doživeo najveći krah ikada. Jedino mi nije jasno, ako slušamo vesti da je šteta od nekoliko triliona dolara, od čega bar 80 posto ide na adresu SAD i Zapadne Evrope, po kojoj logici njihove valute dolar i evro i dalje čvrsto stoje u odnosu na, recimo, australijski dolar koji vrtoglavo pada?!

Na kraju, ističe da veruje u pobedu nad ovom pošasti.

– Moja poruka svim ljudima sveta glasi: nemojte se bez potrebe izlagati riziku, pomozite onima oko sebe, objasnite im posledice ove pošasti. Samo zajednički možemo pobediti korona virus. Jer ako je čovek bio na Mesecu, posmatra druge galaksije i zvezde milijardama kilometara udaljenim od Zemlje, ne može mi neko reći da se ne može izaći na kraj sa jednim virusom koji, kao i svaki drugi virus, svake godine odnosi značajan broj života u svetu. Ljudi, nema boljih doktora od vas samih! Niko ne poznaje vaš organizam bolje od vas. Upamtite to – kaže Radojica Rade Berak.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here