J. Gajeskov
ODLUČNO NE NASILJU: Povorka na ulicama Kabramate

Protekle srede Uprava lokalne policije pri sidnejskoj opštini Ferfield, u zajednici sa tamošnjim organima vlasti, raznim društveno-humanitarnim organizacijama i školama, organizovala je u naselju Kabramata tradicionalni godišnji marš protiv nasilja u porodici.

U povorci koja se kretala od Kabra-Vejl parka do Trga slobode, pored federalnih, državnih i lokalnih zvaničnika bili su i pripadnici lokalne policije, humanitarnih organizacija, učenici ovdašnjih škola i više stotina građana među kojima i pripadnici srpske zajednice.

Među okupljenima su bili i bivši državni policijski komesar Endrju Skipione, visoki službenik policije u Ferfildu za kriminalistiku Bret Grenfil, predsednik opštine Frenk Karbone, narodni poslanik u Saveznom parlamentu za okrug Fauler i član Laburističke partije Kris Hejz i drugi. Oni su bili i glavni govornici na mitingu koji je održan na Trgu slobode u Kabramati, a glavna poruka iz njihovog obraćanja bila je da se zaustave svi vidovi nasilja u porodici, kao i u društvu.

Nasilje u porodici je pojam koji se obično odnosi na nasilje između supružnika ili supružničko zlostavljanje, ali takođe može da se odnosi i na nevenčane partnere ili jednostavno na ljude koji žive pod krovom, a uključuje zlostavljanje dece, kućno nasilje i zlostavljanje osoba starije životne dobi.

Reč je o pošasti koja je prisutna u svim zemljama sveta i u svim kulturama. Ljudi svih rasa, etničkih, verskih, političkih i seksualnih opredeljenja, kao i društvenih i kulturnih nivoa i polova mogu biti i žrtve i počinitelji nasilja u porodici.

Nasilje u porodici može da se ispoljava u različitim oblicima, kao što su fizičko, seksualno, psihičko ili ekonomsko nasilje.

Recimo na kraju da su učenici kabramatskih škola priredili i lep kulturno-umetnički program i dobili zaslužene aplauze prisutnih na Trgu slobode u Kabramati.

SVAKO MOŽE DA BUDE ŽRTVA: Svest o zlostavljanju je prvi korak u borbi

Kome prijaviti zlostavljanje

Ukoliko Vi ili neko koga poznajete trpi porodično zlostavljanje, državni organi vas pozivaju da pozovete Domestic Violence Line na 1800 737 732 ili Crime Stoppers na 1 800 333 000, bilo kad tokom 24 sata i svih sedam dana u nedelji.

Vaše informacije biće dragocena pomoć u suzbijanju kako nasilja u porodici, tako i drugih kriminalnih radnji u zajednici i društvu.

Deo političkih i policijskih zvaničnika na skupu u Kabramati

Slovo zakona

Prema slovu zakona, nasilje u porodici podrazumeva sledeće:
– nanošenje ili pokušaj nanošenja telesnih povreda
– izazivanje straha pretnjom ubistvom ili nanošenjem telesnih povreda članu porodice ili njemu bliskom licu
– prisiljavanje na seksualni odnos
– navođenje na seksualni odnos ili seksualni odnos sa maloletnicima ili nemoćnim osobama
– ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima
– vređanje, kao i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje

Svaka treća žena žrtva

Poslanik u Saveznom parlamentu Kris Hejz obratio se okupljenim građanima s porukom da svaka porodica treba da živi bez nasilja, čije su žrtve najčešće žene i deca.

– Jedna od tri žene iskusi porodično nasilje tokom života. Danas je ovde prisutno mnogo školske dece i važno je da oni razumeju šta ovo znači, jer je nasilje u porodici ogroman društveni problem. Više od 50 odsto slučajeva prijavljenih policiji odnosi se na nasilje u porodicama i to je veliki teret za policajce koji rade odličan posao. Ovo je zadatak ne samo za njih, već za celu zajednicu. Moramo kao društvo da radimo zajedno i da budemo uporni u sprovođenju promena – istakao je poslanik Hejz.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime