Vesti
Parohijani osvetlali obraz: Sveštenik Nikola Balović

Parohijani crkvene opštine SPC u Insbruku sproveli su akciju prikupljanja pomoći za lečenje Gavrila Đurđevića.

Sveštenik Aleksandar Stolić je blagoslovio, ali i učestvovao u sakupljanju priloga, čemu su se pridružili Kolo srpskih sestara i vernici koji su u protekla dva meseca svojim dobrovoljnim prilozima pomogli i dalje pomažu u sakupljanju potrebnih sredstava. U hramu u Inzbruku prikupljeno je 7.200 evra, a parohija Feldkirh, koju vodi sveštenik Nikola Balović, prikupila je 1.000 evra.

Takođe, u akciji učestvovao je i sveštenik iz Salcburga Dragan Erić, koji je sa svojim parohijanima prikupio 2.315 evra.

Inače, Gavrilo je dečak rođen pre manje od godinu dana i oboleo je od retke neuromišićne bolesti SMA1 (spinalna mišićna atrofija tip1).

Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti, koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Gavrilo je sa pet meseci starosti primio prvu terapiju (lek “spinraza”), koja je dostupna u Srbiji. Odnedavno postoji odobrena genska terapija (zolgensma), koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću, a Gavrilo je jedan od njih. Njegovi roditelji nisu u mogućnosti da sami plate lečenje, zbog čega je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći. Sredstva su potrebna za gensku terapiju, za rehabilitaciju, okupacione terapije, kao i za putne troškove i smeštaj.