SZO: Senegal zaustavio epidemiju ebole

0

Senegal ozbiljno shvatio opasnost
 

"SZO je zvanično proglasila kraj epidemije ebole u Senegalu i čestitala toj zemlji što je vredno zaustavila prenošenje virusa", piše u saopštenju.

 

Jedini slučaj ebole u Senegalu je potvrđen 29. avgusta, što je bio jedan putnik iz Gvineje, gde je imao direktan kontakt sa obolelim. Ta osoba se sada smatra izlečenom.

 

Prema akcionom planu Senegala, pod nadzorom su još 74 osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelima, ali nema nagoevštaja da su se i oni razboleli.

 

Senegal je pokrenuo i široku informativnu kampanju o bolesti. Sumnjivi slučajevi su držani u karantinu 42 dana, što je dvaput duže od maksimalnog vremena inkubacije tog virusa.

 

Međutim, SZO procenjuje da je Senegal, zbog svog geografskog položaja, i dalje "ranjiv" i da može biti slučajeva ebole uvezenih iz zemalja koje su najviše pogođene epidemijom.

 

Više od 4.400 od oko 9.000 obolelih umrlo je u ovogodišnjoj epidemiji ebole, najtežoj do sada, i to gotovo u celini u zapadnoafričkim zemljama Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji. SZO je ove nedelje upozorila da je stopa smrtnosti od ebole porasla na 70 odsto i da bi taj region u naredna dva meseca mogao imati i po 10.000 novih slučajeva ebole nedeljno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here