Tabaković: Sklopićemo aranžman sa MMF

0

Srbija ima stabilan bankarski sistem: Jorgovanka Tabaković
 

"Ja nisam od onih koji unapred govore o poslu koji nije formalno završen, ali ima mnogo razloga da verujem da će aranžman iz predostrožnosti, koji će najviše da pomogne a najmanje da košta, uskoro biti potpisan", rekla je Tabaković za Radio-telelviziju Srbije (RTS).

 

Ona je rekla da se sa misijom MMF-a vode otvoreni razgovori, bez skrivenih i nerešivih problema.

 

"Srpska banka neće biti prepreka da se dogovorimo oko aranžmana", rekla je guvernerka i dodala da je država kao vlasnik Srpske banke ozbiljno počela sa restrukturiranjem te banke.

 

"Naš bankarski sistem je stabilan i visoko likvidan,…nema razloga za brigu", poručila je Jorgovanka Tabaković.

 

Prema njenim rečima, jedini ozbiljan problem je nedovoljno dobra regulativa kod osnivanja preduzeća, koja je "inficirala" neke od domaćih banaka.

 

Upitana koliko su banke inficirane, ona je odgovorila da se "taj posao priveo kraju zatvaranjem Univerzal banke" i izrazila uverenje da će taj slučaj dobiti epilog na sudu.

 

Guvernerka je navela i da je od početka godine dinar prema evru oslabio za 4,5 odsto i dodala da je to "više nego za polovinu manje" u odnosu na to koliko je evro oslabio u odnosu na dolar.

 

"Svi smo mi ugroženi turbolencijama koje dolaze iz domaće ekonomije, ali i iz međunarodnog okruženja", rekla je Jorgovanak Tabaković i poručila da NBS svojim merama utiče na dinar da bude takav da građani mogu da plaćaju kredite, a da privrednici ostvaruju profit.

 

"Stabilnost koju NBS održava i podstiče, da podsetim inflacija je istorijski opala za godinu dana sa 12,2 na 2,2 odsto međugodišnje i to je najbolji poziv i ostalim investitorima da dođu i ulažu ovde", poručila je Tabaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here