A. Čukić
Foto: Ilustracija

Više od 400 laži za svega šest meseci ove godine izbrojano je na naslovnicama tabloida “Informer”, “Srpski telegraf”, “Alo” i “Kurir”, pokazala je analiza Raskrikavanja.

Prednjači “Informer” sa ubedljivo najviše lažnih ili neutemeljenih vesti na naslovnim stranama, čak 150, a slede “Alo” sa 115 i “Srpski telegraf” sa 94, dok “Kurir” ima 60.

Firme koje ih izdaju 2017. i 2018. na lokalnim konkursima dobile su iz budžeta više od 51 milion dinara za projekte (više od 430.000 evra). Medijska mreža doo, izdavač “Srpskog telegrafa”, dobila je 22 miliona dinara (blizu 186.500 evra), Dnevne novine Alo doo 12 miliona (oko 102.000 evra), Adria Media Group, izdavač “Kurira”, više od 11 miliona (93.000 evra), a firme Dragana Vučićevića koje su iza “Informera”, 6,2 miliona dinara (52.500 evra).

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže da tabloidi najčešće krše novinarski kodeks, zbog čega ne treba da dobijaju sredstva iz budžeta.

On za “Vesti” objašnjava kako teče procedura koja prethodi dodeli novca medijima i otkriva da je lokalne samouprave uglavnom ne poštuju.

– U Pravilniku o sufinansiranju navedeno je da opština ili grad koji raspisuju konkurs treba da traže od Saveta za štampu podatke o tome da li je medij poštovao novinarski kodeks, da li mu je to telo izreklo neku meru i da li je primenio tu meru – navodi Radomirović i ukazuje da, prema podacima UNS, malo lokalnih samouprava traži te podatke.

Država, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da nagrađuje “takvo podizanje tiraža”, niti bi opštine i gradovi trebalo da izdvajaju sredstva za medije u Beogradu jer je to “medveđa usluga” lokalnim medijima.

– Novac treba da ostane u opštini ili gradu za tamošnje medije i za njihovo jačanje, jer građanima u tim sredinama ne koristi davanje sredstava tabloidima koji se izdaju u Beogradu. Teško da će na primer Babušnici biti od koristi povremeno objavljivanje nekog članka o tom mestu – zaključuje predsednik UNS.

O Vučiću sve najbolje

Zajedniči imenitelj tabloida je negativno pisanje o liderima opozicije, protestima “1 od 5 miliona” i susednim zemljama, a najčešće pominjana ličnost je jedan od lidera SzS Dragan Đilas. Analiza Raskrinkavanja pokazala je i da tabloidi nisu napisali ni jednu negativnu vest o predsedniku države Aleksandru Vučiću i naprednjacima, koje on predvodi.

1 COMMENT

  1. Lazi su izvor napajanja Ljudi u Srbiji.
    To vam je kad jedan Alko uziva u Rakiji, ne misleci za svoje zdravlje i zdravlje Familije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here