Tanjug/AP
Hašim Tači i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja i da je bolje što pre postići sporazum, piše Radio Slobodna Evropa.

– Važno je da dijalog treba da se nastavi, i to je zajednička konstatacija svih globalnih aktera, ali i nas, lokalnih. Međutim, dijalog treba da se nastavi bez ikakvog uslovljavanja – rekao je Tači.

Na pitanje da li je predsednik Srbije, prilikom sastanka u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, naveo ukidanje takse kao uslov za nastavak dijaloga, Tači je odgovorio da mir, stabilnost i sporazum treba da se postignu bez uslovljavanja.

Upitan da objasni svoju ulogu u daljem pregovaračkom procesu, imajući u vidu da su pobedničke partije Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova najavili da će oni, kao buduća vlada, voditi dijalog sa Srbijom, Tači je rekao da je Kosovu potrebno jedinstvo.

– Kao predsednik pozivam sve da budu mudri i da objedine energije prema procesu koji neće biti lak. Iz tog razloga, moja uloga će biti ustavna, zakonska, na osnovu legimiteta dobijenog od građana – poručio je Tači.

Na pitanje da li očekuje da će buduća vlada ukinuti taksu Srbiji , Tači kaže da se život ne svodi samo na odnose sa Srbijom, već i na izgradnju i razvoj Kosova, napredak, nova radna mesta, nove perspektive, demokratske reforme i evropsku budućnost. Prema njegovim rečima, dijalog sa Srbijom je jedno od pitanja koje je važno i neizbežno, ali se ne mogu sve snage fokusirati samo na to pitanje.

– Konačan sporazum sa Srbijom trebalo bi postići što pre, a za očekivati je da bi to moglo da se dogodi i u narednim mesecima – zaključio je Tači.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here